L'auge d'una droga

Barcelona vol que la Generalitat reguli els clubs de fumadors de cànnabis

A l'espera de la normativa ajornada, el municipi prepara una pauta pròpia contra el descontrol

El conseller de Salut es va comprometre al febrer a regular les associacions, però Interior s'hi oposa

Tertúlia entre els socis del club cannàbic La Maca, al barri de Sants de Barcelona, ahir.

Tertúlia entre els socis del club cannàbic La Maca, al barri de Sants de Barcelona, ahir. / CARLES MONTAÑÉS

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

No és la primera vegada que l'Ajuntament de Barcelona opta pel camí del mig, a l'espera de  moviments que correspondria fer a la Generalitat, però que aquesta no assumeix. En aquest cas, ho ha fet davant l'absència de la tantes vegades reclamada normativa reguladora dels clubs cannàbics, en què el municipi treballa des del juny. L'ostensible proliferació de clubs cannàbics a la ciutat preocupa l'ajuntament, que ahir va tornar a reclamar al Govern de la Generalitat que acceleri la regulació d'aquesta activitat, tal com es va comprometre a fer el conseller de Salut, Boi Ruiz, davant el Parlament el febrer passat.

No pocs d'aquests clubs tenen poca cosa d'associacions de fumadors (a les quals el consistori diu que no s'oposa) i en realitat actuen com a punts encoberts de venda de droga. Tot i treballar en la seva pròpia normativa, fonts de l'Ajuntament de Barcelona van explicar a aquest diari que el consistori reclama al Govern de la Generalitat que estableixi una regulació marc que canalitzi aquesta activitat.

AL SETEMBRE / La Conselleria de Salut va respondre ahir a la petició municipal amb un missatge concís: «Al setembre prosseguiran els treballs a la recerca de consens sobre el tema entre partits polítics, veïns i clubs cannàbics». Fonts municipals van manifestar al seu torn la seva esperança que «tots els grups parlamentaris es posin a treballar en una normativa de consens». El mes de febrer passat, tots els grups amb representació a la Cambra catalana, excepte el PP, van votar a favor d'una moció presentada per ERC en què se sol·licitava a la comissió de salut que, «amb el consens que hi ha hagut fins ara», continués treballant per arribar a l'acord necessari en el termini de «quatre mesos».

L'objectiu era, i és, que la Generalitat reguli les associacions cannàbiques des de la perspectiva de la salut pública «en el marc de les polítiques de reducció de danys», com han indicat des de Salut en múltiples ocasions. Però no hi ha res d'això. El fre l'aplica la Conselleria d'Interior, que rebutja qualsevol ordenació legal de les entitats de consum, una via que, entenen, promouria el tràfic de la droga.

INFRACCIONS COMUNES /Amb la normativa de la Generalitat encallada, i la municipal en estat embrionari, la ciutat s'ha saturat de clubs (l'ajuntament en té censats 145) i s'anuncia a diverses pàgines web com la «capital del porro». L'Ajuntament de Barce-lona va anunciar el juny passat la suspensió de la comunicació de noves obertures -l'únic requisit que ha de complir un club d'aquestes característiques per funcionar- i aquesta setmana ha fet el dispositiu Sàtiva, que ha ordenat el cessament de l'activitat de 49 centres que incomplien la normativa. Tretze més han quedat precintats per infraccions greus. Set clubs més van tancar per la seva pròpia voluntat després de rebre l'ordre. Entre les infraccions detectades en aquests registres destaca la publicitat o la incitació al consum; que sota l'aspecte de club privat s'utilitzi el local com un bar, o que la sortida de fums (de vegades per la façana) afecti el veïnat i provoqui problemes de convivència i molèsties òbvies. Els 96 clubs inspeccionats en què no es van detectar infraccions funcionen amb normalitat.

Notícies relacionades

Fonts municipals insisteixen que l'ofensiva només és contra els clubs que, simulant ser una associació, exercien com una mena de bars en què, a més a més de begudes, es venia marihuana i, en alguns, fins i tot altres drogues il·legals.

Les principals associacions de clubs coincideixen amb l'ajuntament -al qual per un altre costat critiquen per haver ordenat els 49 tancaments arbitràriament i precipitadament- que és imprescindible que la Generalitat deixi de fer l'orni i reguli l'activitat per donar seguretat als que fan bé les coses. En això hi estan d'acord la Federació d'Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya i la Federació d'Associacions Cannàbiques de Catalunya.