nou director del programa DE L'OMS

Pedro Alonso dirigirà la lluita mundial contra la malària

L'investigador fa anys que treballa en la prevenció i provant la vacuna RTS,S

Pedro Alonso, en un acte celebrat a Madrid l’abril del 2011.

Pedro Alonso, en un acte celebrat a Madrid l’abril del 2011. / ARXIU / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha designat l'espanyol Pedro Alonso nou director del programa mundial sobre malària de la institució, un càrrec que portarà a terme a Ginebra a partir del 13 d'octubre vinent. Alonso és investigador de la vacuna contra aquesta malaltia, que causa més de 600.000 morts anuals, director de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), cap del Servei de Salut Internacional i Medicina Tropical de l'Hospital Clínic i catedràtic de la Universitat de Barcelona (UB).

Alonso va començar la seva carrera en salut internacional fa més de 25 anys i els seus treballs s'han centrat en el desenvolupament de noves eines per a la prevenció i el tractament de la malària, i últimament s'ha dedicat a l'elaboració d'una vacuna, la RTS,S. Precisament ahir es van conèixer dades molt prometedors dels assajos clínics d'aquest fàrmac, tot i que està en fase d'experimentació en set països africans. L'OMS va anunciar que emetrà durant el primer trimestre del 2015 la seva recomanació sobre aquesta vacuna.

El 1996, amb el suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Alonso va posar en marxa el Centre d'Investigació en Salut de Manhiça a Moçambic, i després d'anys d'èxits, el 2008 va rebre el premi Príncep d'Astúries de cooperació internacional. L'abril passat, l'OMS va presentar un manual sobre com s'ha d'actuar per eradicar la malària aplicant estratègies que han donat excel·lents resultats a molts països i han permès salvar  3,3 milions de vides des de l'any 2000.

DESCENS DE LA MORTALITAT / La mortalitat per malària, des d'aquell any, s'ha reduït el 42% al món i el 49% a l'Àfrica, el continent on té més incidència. S'estima que el 2012 es van registrar 207 milions de casos de malària al món i  van morir 627.000 persones, 482.000 de les quals eren nens menors de 5 anys. El 90% de les morts tenen lloc a l'Àfrica subsahariana.

Notícies relacionades

El 2013 es van registrar casos de malària a 97 països, i per això es calcula que al món 3.400 milions de persones (la meitat de la població) estan en risc de contraure-la, i d'aquestes, 1.200 milions tenen un alt risc de contagi.

La malària es transmet a través de la picada d'un mosquit que ataca de nit, i per aquest motiu pot ser previnguda a través de l'ús de repel·lents i mosquiteres impregnades amb insecticida.