INVESTIGACIÓ JUDICIAL D'UNA TRAGÈDIA

Els càrrecs municipals se salven del 'Madrid Arena'

La fiscalia exonera la cúpula policial, de seguretat i sanitària de l'ajuntament

L'acusació demana l'obertura de judici per a 14 imputats més per la mort de 5 noies

Joves apilonats en un dels espais del Madrid Arena, l’1 de novembre del 2012 a la nit.

Joves apilonats en un dels espais del Madrid Arena, l’1 de novembre del 2012 a la nit. / TWITTER / ESTEFANÍA S.

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MADRID

La cúpula de seguretat, de la policia municipal i dels serveis d'emergències de l'Ajuntament de Madrid va quedar exonerada ahir de qualsevol responsabilitat en la mort de cinc noies en l'allau que es va registrar al Madrid Arena l'1 de novembre del 2012 a la nit, durant la celebració de Halloween. Aquesta és la conclusió a què va arribar la fiscalia en l'informe que va presentar al jutge que instrueix el cas, Eduardo López-Palop, en què es demana el sobreseïment provisional per a 10 imputats i l'obertura de judici oral per a 14 persones per la seva suposada responsabilitat en la tragèdia.

El fiscal superior de la Comunitat de Madrid, Manuel Moix, i el fiscal en cap provincial, José Javier Polo, consideren que la investigació judicial del cas és una via «esgotada» i sol·liciten la imputació formal de l'empresari Miguel Ángel Flores i dels responsables de Diviertt, l'empresa promotora de l'esdeveniment; Seguriber, responsable de seguretat; Kontrol 34, que va proporcionar els porters i vigilants; Madrid Espacios y Congresos (Madridec), i els responsables de l'assistència mèdica.

IMPRUDÈNCIA GREU / Entre els imputats hi ha el director general i el cap de personal de Diviertt, Santiago Rojo i Miguel Ángel Morcillo; i el director de Seguretat, el coordinador de projectes del departament d'operacions i el tècnic d'operacions de Madridec, Rafael Pastor, Francisco del Amo i José Ruiz Ayuso. També s'hi troben els coordinadors caps de Seguriber, Juan José París Nalda i Raúl Monterde; el cap d'equip d'aquesta empresa, José Antonio Díaz Romero; el vigilant de seguretat de Seguriber Roberto Mateos, i els socis de Kontrol 34 Carlos Manzanares i Emilio Belliard.

Notícies relacionades

Per a ells, la fiscalia aprecia que els fets són «indiciàriament» constitutius de cinc delictes d'homicidi per imprudència greu i nou de lesions. En el cas dels doctors Simón i Carlos Viñals, estima la seva imputació com a coautors de dos delictes d'homicidi per imprudència greu professional.

Moix creu que no hi ha motius suficients per apreciar indicis de responsabilitat penal entre els responsables polítics de l'ajuntament. Entre ells hi ha l'exdelegat de Govern, Medi Ambient i Mobilitat Antonio de Guindos; l'exregidora delegada de Seguretat i Emergències Fátima Núñez; el director general d'Emergències, Alfonso del Álamo, i l'inspector en cap de la Policia Municipal Emilio Monteagudo. També exonera sis càrrecs i treballadors de les empreses implicades en l'esdeveniment.