L'auge de la maria

Els clubs cannàbics atribueixen a la "falta de regulació" la proliferació d'aquest turisme a Catalunya

Experts mundials constaten que la tendència a la regulació és "irreversible"

Socis del club ’Fumadors de marihuana maca’ fumen cànnabis.

Socis del club ’Fumadors de marihuana maca’ fumen cànnabis. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

El portaveu de la Federació d'Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (Fedcac), Albert Tió, i el de la Federació Catalana d'Associacions d'Usuaris de Cànnabis (Catfac), Jaume Xaus, han coincidit aquest dimecres a atribuir a la proliferació del turisme cannàbic a Catalunya la "falta de regulació" per part de les administracions.

En la roda de premsa de presentació de l'estudi internacional 'Auge i caiguda de la prohibició del cànnabis', publicat aquest mes en espanyol al número 200 de la revista 'Cáñamo', tots dos han lamentat que "s'hagi permès que alguns espavilats creguin que no passa res per oferir turisme cannàbic", i han recordat que les seves organitzacions disposen de mecanismes interns per evitar aquest tipus de pràctiques als seus clubs associats.

"Hi ha associacions que han rebut el missatge que tot s'hi val i han fet el que han volgut perquè han pogut", ha advertit Tió, que ha destacat que a Catalunya hi ha prop de 400 clubs cannàbics, dels quals uns 250 no estan inscrits en cap federació.

Xaus ha insistit que les dues federacions "estan al marge" del turisme cannàbic, i ha ofert dues claus per detectar si un club porta a terme males pràctiques: si ven cànnabis abans d'un mes des que el consumidor s'hagi inscrit --tenen l'obligació de generar-ho sota demanda-- i si no exigeix el padró per donar-se d'alta.

Tots dos han insistit en la necessitat de crear una regulació que ofereixi "seguretat jurídica" als clubs que compleixen amb els seus estatuts i només permeten l'autoconsum dels socis al seu interior, encara que han advertit que la Conselleria de Salut i la d'Interior de la Generalitat tenen discrepàncies: "Mentre Salut està per la feina, Interior ha deixat d'estar-ho i ha emprès una persecució jurídica i policial", ha dit Tió.

Ha cridat el Govern a escoltar el sector cannàbic i contribuir a ordenar-lo sota un paraigua jurídic, però ha advertit que "no pot ser que cada vegada que els clubs li donen la mà l'administració els talli un dit i els assetgi judicialment i policialment".

Tendència "irreversible"

A la llum de l'estudi internacional 'Auge i caiguda de la prohibició del cànnabis', el politòleg holandès Martin Jelsma ha revelat que la tendència a la regulació és "irreversible", tenint en compte que importants països com Uruguai i estats nord-americans com Washington i Colorado ja n'han legalitzat el consum.

També plantejaran referèndums per legalitzar-lo Mèxic i altres estats nord-americans com Califòrnia --es preveu que el 2016--: "A partir d'ara s'hi aniran sumant països, cosa que suposarà la fi de dècades de prohibicionisme i hipocresia jurídica".

Notícies relacionades

Jelsma ha explicat que l'estudi posa de manifest que l'actual sistema internacional de control de drogues de l'ONU "no té fonaments per considerar el cànnabis, que està inclòs entre les substàncies prohibides basant-se en procediments qüestionables que s'han de tornar a debatre".

Ha augurat que la sessió específica sobre drogues que l'Assemblea General de l'ONU va celebrar el 2016 serà un "moment clau" per a la regularització internacional del cànnabis, i ha destacat que aquest procés beneficia els consumidors, acaba amb el mercat negre i ofereix protecció jurídica als centres i les associacions del sector.