SISTEMA d'ALERTA

Interior exclou l'Ertzaintza i els Mossos del pla per a menors desapareguts

1
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO
MADRID

El Ministeri de l'Interior va presentar ahir un projecte per ajudar les Forces de Seguretat de l'Estat en la recerca urgent de menors des­apareguts. Es tracta d'un protocol denominat «Alerta menor desaparegut», que sempre que l'investigador ho consideri convenient s'activarà per difondre la fotografia i les dades rellevants del menor en perill. El pla que va presentar el ministre Jorge Fernández Díaz ha exclòs, almenys fins ara, la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, l'Ertzaintza i la Policia Foral de Navarra. Ahir, cap

responsable d'aquests tres cossos havia estat informat del nou protocol, ni del seu funcionament, ni tan sols de si podran utilitzar-lo davant una denúncia presentada en qualsevol de les seves comissaries, és a dir, a Catalunya, el País Basc o Navarra.

Un portaveu d'Interior va explicar ahir que si aquestes policies volen utilitzar el sistema d'Alerta, podran recórrer davant d'una de les investigacions que estiguin portant a terme per desaparició. Però oficialment no s'ha ofert aquesta possibilitat.

El sistema és similar al que ja existeix als Estats Units o França, i segons els investigadors especialitzats en aquest tipus de desapareguts és realment útil. Fins ara eren els mateixos familiars, o les associacions de desapareguts, els que s'acostaven als mitjans de comunicació, especialment diaris i televisions, per demanar el favor de publicitar la imatge d'un familiar desaparegut amb un telèfon. Aquest protocol només és per a menors i la difusió pot ser local, autonòmica o estatal, segons el cas. A França, per exemple, l'any passat només es va utilitzar en set ocasions.

Notícies relacionades

El protocol compta amb una infraestructura que el ministeri de l'Interior ha pogut muntar gràcies a una subvenció de la Unió Europea. Es tracta d'una oficina d'atenció telefònica que funcionarà les 24 hores del dia per centralitzar totes les trucades que arribin al número de telèfon 900 300 300 aportant dades sobre el cas en qüestió.

Fins ara s'han adherit al pla i han firmat convenis amb Interior diversos governs autonòmics, el de Madrid, la Rioja i Múrcia, Adif, Renfe i Metro Madrid i alguns grups de comunicació. Tots ells es comprometen a difondre els missatges d'alerta quan se'ls sol·liciti ajuda per a un cas concret.