En ple estiu

El canvi de normativa de passaports per a menors causa problemes

L'obligada presència dels dos pares resta fluïdesa al tràmit a les comissaries

Passaport espanyol.

Passaport espanyol. / Sergio Barrenechea (EFE / SERGIO BARREMECHEA)

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / Barcelona

La nova normativa que estableix la presència física dels pares perquè un menor obtingui el passaport, vigent des de fa menys d'una setmana, està causant més d'un maldecap als usuaris i també als funcionaris, que es queixen de falta d'informació. Tot i que aquest dijous ha arribat alguna circular més sobre l'assumpte a les comissaries, la necessitat que els dos pares estiguin amb els menors per treure's el passaport ja ha creat més d'un problema, davant la diversitat de casos que es presenten diàriament. L'expatriació de molts espanyols, l'elevada presència d'estrangers a Espanya i el nombre rellevant de separacions conjugals fan que el tràmit administratiu s'hagi complicat per a moltes famílies en els dies previs de les vacances. 

Segons la nova normativa, publicada al 'Butlletí Oficial de l'Estat' el 25 de juny, quan la persona que sol·liciti l'expedició del passaport és menor d'edat requereix la presència dels seus pares i, en cas contrari, poders notarials o consulars especials per poder fer el tràmit. 

L'excusa per a aquest canvi en el procediment és la incorporació de millores tècniques (dades biomèdiques, etcètera), però especialment evitar possibles problemes de sostracció de menors. "Fa poc ens va arribar el problema d'un pare que havia deixat anar el seu fill al Japó amb la seva mare. Ara s'han separat, el nen és japonès i legalment el pare no pot fer res perquè torni. És un cas, però cada vegada n'hi ha més d'aquest tipus", expliquen en una comissaria de Barcelona aquest dijous. 

El problema

Segons estableix el BOE, "el considerable increment en el nombre de mesures cautelars dictades per l'autoritat judicial, prohibint l'expedició del passaport o la sortida del territori nacional dels menors afectats per les demandes de separació o divorci, extrem actualment no contemplat en la normativa reguladora del passaport, requereix adequar aquesta part per proporcionar més seguretat jurídica a l'hora de complir amb les resolucions judicials que es puguin referir a aquests menors".

Documentació requerida

Els canvis introduïts afecten també la documentació requerida per a l'obtenció del passaport, que s'equipara als documents que s'exigeixen per obtenir el DNI. Així, serà necessària la presència física de la persona que sol·licita el passaport i la presentació del DNI, la sol·licitud, una fotografia i el resguard acreditatiu del pagament de la taxa.

Notícies relacionades

La nova regulació recull els requisits tècnics del xip electrònic que s'incorpora al passaport, en què consten dades de filiació, fotografia digitalitzada i impressions dactilars, així com els caràcters tècnics que permetran la seva lectura mecànica.

Entre les excepcions al dret a obtenir el passaport, el reial decret inclou aquells supòsits en què el jutge o el tribunal hagi prohibit la sortida d'Espanya o l'expedició del passaport al menor o la persona incapacitada judicialment. Aquestes dades s'incorporen al passaport i poden ser detectades als controls de frontera.

Temes:

Passaport