AVAL A UNA HERÈNCIA POLÈMICA

Tres hereves perden milions a l'impugnar el testament patern

El constructor Juan Banús va prohibir a les filles reclamar més part del llegat

El Tribunal Suprem accepta que el difunt els deixés només la legítima si pledejaven

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

El Tribunal Suprem ha dictaminat a favor de l'última voluntat del constructor Juan Banús Masdeu, promotor de la urbanització Mirasierra i coartífex del Valle de los Caídos, i l'ha imposat per damunt de la de les seves tres filles, que han perdut així desenes de milions d'euros per qüestionar el seu testament davant el jutge i demanar la part del seu germà.

Banús, que va morir el 1984, va deixar al seu testament l'anomenada clàusula Socini, una figura jurídica que estableix que la viuda té dret a l'usdefruit dels béns però que els hereus han de costejar les despeses que se'n derivin. La clàusula, habitual en alguns testaments, incloïa, però, una excepció i és que castigava a quedar-se només amb la legítima curta (sense terços de millora) si algú denunciava el testament davant els jutjats, ni que fos en nom de «menors d'edat, absents o incapacitats».

Les tres filles, Pilar, Elvira i Dolores, van impugnar el llegat, que afavoria clarament el seu germà i la seva mare, i van anar portant el cas fins que ha arribat al Suprem, que finalment ha donat la raó al difunt en totes les seves parts, que incloïa «que es respectin totalment i amb estricta fidelitat les donacions i llegats, qualsevol que fos la seva importància i quantia, que en vida hagi fet a qualsevol persona, en especial a la dona i els fills».

MILIONS MINVANTS / La sentència de la Sala Primera del Tribunal Suprem, presa en ple, sosté que «la cautela [l'excepció inclosa en la clàusula] és admissible dins de la llibertat de testar i no constitueix frau de llei» perquè permet a l'hereu escollir entre respectar el testament o contravenir les seves disposicions reclamant la intervenció judicial o quedar-se amb menys.

D'aquesta manera, Pilar, Elvira i María Dolores Banús Ferré han perdut no només els 33 milions d'euros que sol·licitaven davant el jutge com a augment de la seva part, sinó també una proporció de l'herència -el càlcul del llegat no l'ha concretat la sentència del Suprem, però tenint en compte la fortuna multimilionària de l'important constructor és considerable.

Notícies relacionades

Les filles van anar als tribunals per sol·licitar que se'ls adjudiqués la propietat sobre una determinada quantitat d'accions que, sumades als interessos, arribaven a tenir un valor de més d'11 milions d'euros per a cada una, diners que reclamaven al seu germà Antonio Banús Ferrer, president de Comercial Mirasierra, i als hereus del seu oncle, Juan Banús Ferrer, promotor de Puerto Banús i mort el 2000.

Els demandats van denunciar al seu torn les tres germanes per incomplir la clàusula del testament del patriarca que els prohibia apel·lar. Sobre aquesta qüestió, el Suprem els dóna la raó i accepta la voluntat del difunt constructor.