Conflicte lingüístic a les aules

40 dies de vaga de fam

El professor mallorquí Jaume Sastre posa fi al seu dejuni contra la imposició del trilingüisme a les escoles balears Bauzá segueix sense cedir en el pols amb la comunitat educativa

Protesta recent i dejuni de 24 hores en solidaritat amb Jaume Sastre, a Palma.

Protesta recent i dejuni de 24 hores en solidaritat amb Jaume Sastre, a Palma. / ACN

2
Es llegeix en minuts
MARISA GOÑI
PALMA

Després de 40 dies de vaga de fam, el professor mallorquí Jaume Sastre va prendre ahir a les quatre de la tarda la seva primera cullerada de caldo. «¡Boníssim!», va ser la primera cosa que va dir al cuiner, el sacerdot Jaume Santandreu, un altre veterà lluitador que l'havia acollit a la casa dels marginats de Palma, coneguda com a Sa Casa Llarga, per portar a terme la seva protesta: «Només demano al president José Ramón Bauzá que desbloquegi aquesta situació i es reprengui el diàleg en el conflicte educatiu», s'explicava Sastre dies enrere, quan encara podia parlar amb fluïdesa.

Però Bauzá no s'ha mogut gens ni mica en el pols que manté amb la comunitat educativa per l'aplicació del decret de tractament integral de llengües (TIL), el polèmic trilingüisme, rebutjat per 103 claustres o, el que és el mateix, el 87% dels col·legis i els instituts de Balears, segons les últimes xifres de què disposaven els docents.

Des del 8 de maig passat, Sastre s'alimentava només a base d'aigua dolça i aigua de mar. En aquest temps, ha perdut 20 quilos i ha rebut multitud de visites de suport de professors, estudiants, col·lectius de pares, sindicats, organitzacions socials i polítics de tot color, fins i tot del Partit Popular. L'expresident Cristòfol Soler l'ha visitat diverses vegades, l'última acompanyat per l'expresident del Parlament i exdiputat del Congrés Joan Huguet. Biel Martí, diputat autonòmic del PP, hi va anar per la pressió que vivia a casa, donat que la seva dona és mestra. Davant la reprimenda del partit, va assegurar que hi havia anat a títol personal.

«Alt risc» per a la salut

Al carrer, durant aquests 40 dies de vaga, s'han succeït manifestacions i actes de suport. El metge que atenia  Sastre, Felip Ramis, li havia recomanat dissabte passat abandonar la vaga de fam després d'haver entrat en «una situació límit d'alt risc». Després d'un cap de setmana de meditació i converses amb el gabinet de crisi que estava al seu costat, Sastre va acceptar finalment ahir el consell. Ara estarà uns dies més a Sa Casa Llarga, prenent caldos i sucs fins que el cos estigui preparat per a ingestes més suculentes i noves accions. «Per a mi és un orgull haver estat al seu costat», va declarar ahir emocionada la seva dona.

Notícies relacionades

«El conflicte s'ha fet més crònic», va denunciar després del final de la vaga de fam Biel Mayoral, músic i professor universitari, que ha fet de portaveu de la plataforma de suport a Sastre, a qui ahir va agrair el seu sacrifici extrem «per una cosa tan normal en democràcia com que el president busqui el diàleg en cas de conflicte». Mayoral també va lamentar la «sorda i inhumana» actitud de Bauzá i els «expedients i abusos» de la Conselleria d'Educació i va defensar «una escola digna, pública i en català».

Sastre va abandonar ahir després de 40 dies la vaga de fam, però va deixar clar que, de moment, la lluita segueix.