PROJECTE DE LA UE I EL JAPÓ

La URV desenvolupa un sensor contra el gel en les ales dels avions

Onze companyies estan interessades en l'enginy patentat a Tarragona

1
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES
TARRAGONA

Un grup de científics de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha patentat un nou sensor òptic que es podrà incorporar als avions per alertar de l'acumulació de gel a les ales i altres punts de l'aeronau. L'enginy, del qual ja existeix un prototip que «està donant bons resultats», segons els seus promotors, ofereix més bones condicions de seguretat que no pas els mecanismes existents en l'actualitat i podria evitar accidents com el que va patir el 2009 un Airbus d'Air France que es va estavellar a l'Atlàntic i va causar la mort de 228 persones.

De la tecnologia mecànica i la visió directa dels pilots que s'utilitza en l'actualitat, el grup de la URV ha passat a desenvolupar un sensor amb tecnologia fotònica que adverteix de la formació de gel i dispara de forma automàtica els mecanismes per eliminar-lo. «Podem fer sensors de la mida del cap d'una agulla i que es poden col·locar a les ales», va explicar ahir el doctor Francesc Díaz, coordinador del grup de treball de la URV.

Notícies relacionades

L'estudi de la URV forma part del projecte europeu JEDI-ACE, que es va iniciar l'any 2012 i es finança amb una dotació de quatre milions d'euros que cobreixen a parts iguals la Unió Europea i el Govern del Japó. El grup de la URV té una assignació de 600.000 euros repartits en els tres anys que dura el projecte, que ha de finalitzar el 2015.

Un total d'11 companyies (aeronàutiques, farmacèutiques, d'alimentació i eòliques) s'han interessat pel sensor, i vuit estan disposades a participar directament en la producció.