El mercat de l'educació

Aposta pels cicles formatius i els idiomes

Barcelona acull des d'avui la 25a edició del Saló de l'Ensenyament

Tres noies observen els preparatius , ahir, del Saló de l’Ensenyament.

Tres noies observen els preparatius , ahir, del Saló de l’Ensenyament. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
M. J. I.
BARCELONA

La formació professional, el tan en voga foment de l'esperit emprenedor i de les vocacions científiques i els idiomes, sobretot els idiomes (i entre ells l'inesperat auge que en poc temps ha pres el portuguès). El Saló de l'Ensenyament, que avui obre les portes al recinte de la Fira de Barcelona, aposta aquest any, en la seva 25a edició, per les disciplines que queden més reforçades -i més ben parades- en la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa, la polèmica LOMCE del ministre José Ignacio Wert. Un any més, el certamen té garantida una desfilada, fins diumenge que ve, de milers d'estudiants d'ESO, batxillerat i FP a la recerca tots ells d'una orientació per encarar el seu futur i els agents i empreses del sector educatiu (hi ha 190 expositors) no volen perdre la seva oportunitat.

En un moment de crisi com aquest i amb una universitat més cara que mai, la formació professional es consolida com «una de les millors opcions educatives per accedir al mercat laboral o per compaginar els estudis amb la feina», asseguren els organitzadors del saló, on es presentaran, afegeixen, «prop de 150 cursos de FP de totes les famílies professionals i de la FP dual».

OPCIONS LABORALS / No en va un estudi recent sobre la inserció laboral de les ensenyances professionals, presentat el gener passat per la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el Consell General de Cambres de Catalunya, revelava que els graduats de cicles formatius estan menys exposats a l'atur que la mitjana de joves d'entre 16 i 24 anys que no tenen estudis. Del 41,08% dels graduats que ja s'han incorporat al mercat laboral, el 28,3% tenen una feina i el 12,78% compagina estudis i treball.

També està registrant un bon moment l'aprenentatge d'idiomes, segons l'Associació Espanyola de Promotors de Cursos a l'Estranger (ASEPROCE), així mateix present a la fira, a través d'un saló específic d'idiomes. L'entitat ha constatat que «la demanda de cursos per estudiar a Alemanya ja concentra un 10% de les peticions» d'estudiants interessats a sortir fora, encara que per darrere encara de l'anglès i el francès. «També ha crescut l'interès pel portuguès pel fet de ser una llengua parlada per 250 milions de persones i també per la creixent demanda del perfil d'enginyers de construcció per part del Brasil», afegeix aquesta entitat.

Notícies relacionades

Per al tradicional aprenentatge de l'anglès, apareixen el que els experts anomenen nous formats. Per exemple: inscriure els nens en campaments de països de parla no anglesa (França i Alemanya principalment) perquè aprenguin anglès juntament amb nens francesos i alemanys.

La ciència, la tecnologia i l'esperit emprenedor -que amb la LOMCE es converteix en assignatura de l'ESO- també tindran els seus propis espais dins del popular saló educatiu.