SORPRENENTS REVELACIONS DE LA TRAMA

L'assassinat de l'expresident suec Olof Palme podria resoldre's gràcies a l'escriptor Stieg Larsson

El difunt novel·lista va facilitar a la policia 15 capses de documents vinculant l'assassinat amb Bertil Wedin, un exmilitar suec que va treballar com a agent secret per a Sud-àfrica

El líder socialdemòcrata va ser criticat al seu dia per la seva oposició a l''apartheid' i es va guanyar l'animadversió dels conservadors del seu país per la seva posició anticolonialista

Foto d’arxiu datada el 1985 a Estocolm que mostra el primer ministre de Suècia Olof Palme. 

Foto d’arxiu datada el 1985 a Estocolm que mostra el primer ministre de Suècia Olof Palme.  / EFE / TOBBE GUSTAVSSON

1
Es llegeix en minuts

El misteri de 'assassinat del primer ministre Olof Palme ha fet un gir de 360 graus gràcies a les revelacions que Stieg Larsson, l'exitós i ja desaparegut novel·lista suec de literatura criminal va enviar a la policia. 

El diari suec 'Svenska Dagbladet' ha informat aquest dimarts que l'escriptor de la trilogia 'Millennium' va investigar en profunditat l'assassinat de Palme. Va ser el mateix Larsson qui fa anys va enviar a la policia 15 capses de documents que segons ell vinculen l'assassinat de Palme amb Bertil Wedin, un antic oficial de l'Exèrcit suec que, segons ell, va treballar per a la policia sud-africana en secret des del 1970.

Palme, obertament crític amb el règim d''apartheid' que hi havia en aquell moment a Sud-àfrica i odiat pels conservadors suecs per la seva posició anticolonialista, va rebre un tret la nit del 28 de febrer de 1986 mentre caminava per un carrer del centre d'Estocolm, al sortir del cine amb la seva dona.

Nova línia d'investigació

El delinqüent que va ser declarat culpable del crim el 1989, Christer Petterson, va ser posat en llibertat aquell mateix any per falta de proves. Durant tot el cas la policia va ser àmpliament acusada de poc hàbil en la investigació.

"La mort de Palme es va convertir en una prioritat en l'agenda de Larsson", va declarar la seva excompanya, Eva Gabrielsson, que va assenyalar que el novel·lista estava investigant grups de dreta que poguessin estar relacionats amb l'assassinat del líder socialdemòcrata suec. El principal sospitós segons Larsson, Bertil Wedin, va negar estar involucrat i va declarar al 'Svenska Dagbladet': "No tinc res a perdre que se sàpiga la veritat ja que, per sort, no sóc l'assassí".

No obstant, el mateix escriptor va facilitar documents únics, com empremtes de Wedin i ingressos dels seus viatges, i a més va assenyalar en un dels documents cedits a les autoritats sueques que una font el va descriure com "un dels millors assassins professionals d'Europa".

Escepticisme judicial

Per la seva part Kerstin Skarp, la Fiscal General Adjunta que dirigeix la investigació policial, ha assegurat que Wedin ja va ser investigat en la dècada dels 90 i que l'exmilitar ja no s'inclou entre els principals sospitosos de l'enigmàtic assassinat.

Notícies relacionades

L'últim informe, publicat tres dies abans del 18è aniversari de la seva mort, ha ocupat els titulars de Suècia en un cas que, igual que en l'assassinat de Kennedy als Estats Units, ha originat una legió de teories conspiratòries.

Els llibres de Larsson, que va morir d'un atac al cor el 2004 als 50 anys, han venut més de 75 milions de còpies en 50 països.