Uns cent immigrants entren a Melilla després d'assaltar la tanca

L'escomesa ha estat molt violenta i hi han participat gairebé mig miler de sense papers subsaharians

Cent immigrants aconsegueixen saltar la tanca de Melilla / periodico

2
Es llegeix en minuts

Un centenar d'immigrants subsaharians han aconseguit accedir a la ciutat autònoma de Melilla després d'un nou assalt a la tanca fronterera amb el Marroc en què, segons fonts de la Guàrdia Civil, han participat gairebé mig miler de persones.

L'assalt s'ha produït després de les nou del matí i ha estat "molt violent", segons les fonts, fins al punt que membres de les forces de seguretat marroquines s'han vist obligats a refugiar-se en l'espai comprès entre les dues tanques que separen Melilla del Marroc.

D'aquests 500, un centenar han aconseguit passar encara que aquesta xifra podria ser superior. L'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) a Melilla eleva aquesta xifra a uns 200. L'AUGC també ha denunciat que els immigrants s'han mostrat "més agressius" que en altres salts. Membres de les Forces Auxiliars del Marroc van haver de refugiar-se a l'espai intermedi entre les dues tanques i van ser auxiliats per la Guàrdia Civil.

Espera de sis mesos

De moment es desconeix si hi ha ferits entre les forces de seguretat espanyoles i marroquines i entre els immigrants. Els que han aconseguit passar s'han dirigit al Centre d'Estada Temporal d'Immigrants (CETI) corrents, on esperava una ambulància, i d'allà es dirigiran a la Comissaria per a l'obertura de l'expedient d'expulsió en aplicació de la llei d'estrangeria.

Aquest document els servirà per poder ser acollits al CETI --on tindran dret a manutenció, allotjament i sanitat-- fins que es tramitin els seus expedients, que en la majoria dels casos no poden ser finalitzats amb l'expulsió perquè els països als quals diuen pertànyer no els reconeixen com a nacionals propis.

Després d'una espera mitjana de sis mesos, són traslladats a la Península i internats als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) durant 60 dies, i si no es pot materialitzar la seva repatriació, queden lliures, en una situació alegal, es poden quedar a Espanya o anar a altres països de la Unió Europea.

Tres vídeos

La Guàrdia Civil ha difós tres vídeos per il·lustrar el salt a la tanca, segons fonts oficials. A les imatges pot observar-se com tant els agents espanyols com els immigrants es llancen objectes.

Notícies relacionades

Les gravacions, que juntes sumen poc més d'un minut de durada, estan agafades des d'una de les càmeres de seguretat situades sobre la doble tanca que marca la frontera entre Melilla i el Marroc on s'ha produït el salt i mostren tres moments del succés.

En el primer, s'ensenya una filera de persones que avancen al costat de la tanca fins a un punt concret. El segon, ofereix una visió de només uns segons d'un grup d'immigrants al costat dela tanca, mentre a l'altre costat comencen a prendre posicions diversos vehicles de la Guàrdia Civil.