Compareixença al Congrés

Interior admet ara que es van disparar pilotes a l'aigua a Ceuta

Defensa que va ser legal tornar els immigrants perquè no van superar els agents

Fernández Díaz contradiu el director de la Guàrdia Civil, que sols va admetre trets a l'aire

La Guàrdia Civil, durant el rescat de l’últim cos recuperat fins ara, ahir al migdia.

La Guàrdia Civil, durant el rescat de l’últim cos recuperat fins ara, ahir al migdia. / EFE / REDUAN DRIS REGRAGUI

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO
MADRID

En una setmana, el Ministeri de l'Interior ha tingut temps de donar tantes versions com dies hi ha hagut des dels successos que van tenir lloc el dia 6 a Ceuta, quan en un intent massiu d'entrada per terra i mar van morir almenys 12 subsaharians. L'últim dels cadàvers es va localitzar precisament ahir al migdia. Hores abans de la troballa, el ministre Jorge Fernández Díaz va oferir al Congrés un últim relat dels fets que contradiu l'afirmació del director general de la Guàrdia Civil, Arsenio Fernández de Mesa, que els agents només havien disparat bales de goma, munició de fogueig i pots de fum a l'aire.

Segons el ministre, els agents sí que van disparar a l'aigua, però sense apuntar als immigrants que exhaustos i sense saber nedar intentaven arribar a la riba de la platja de Tarajal, a Ceuta.

El titular d'Interior va assegurar que, al disparar tot aquest material antiavalots apuntant a l'aigua, l'única intenció era dissuadir els immigrants, sense voler-los tocar, va venir a dir. És més, segons Fernández Díaz, quan els comandaments van veure que seguir disparant «posava en risc la vida» d'aquells homes, van cessar els trets «immediatament».

Fent ús d'un llenguatge especialment tècnic i laberíntic, sense mostrar cap empatia amb els subsaharians, a qui va descriure com a «joves de complexió atlètica» agressius i de qui va recordar que «són il·legals i que intentaven entrar il·legalment a Espanya», el ministre de l'Interior va desvincular la mort de 12 d'ells de l'actuació de la Guàrdia Civil.

Durant les seves intervencions, cap dels diputats de l'oposició va qüestionar la feina de la Guàrdia Civil a Ceuta o Melilla, però sí que van evidenciar que no existeix un protocol clar i ajustat a la llei que especifiqui com s'ha d'actuar en aquestes dues fronteres amb el Marroc.

ELS LÍMITS D'ESPANYA / Hi va haver un moment de les cinc hores que va durar la comissió en què el ministre i el diputat del Partit Nacionalista Basc Emilio Olabarria es van embrancar en una discussió sobre les fronteres d'Espanya. Fernández Díaz va dir que a Ceuta «la geografia cedeix davant un concepte jurídic». I així va justificar que els 23 immigrants que van arribar nedant a la platja de Tarajal, a Ceuta, fossin immediatament conduïts al Marroc.

Per Olabarria i Ricardo Sixto, de l'Esquerra Plural, aquestes expulsions són «indiscutiblement il·legals». Pel ministre, no obstant, els immigrants, malgrat tocar la riba, no estaven jurídicament a Espanya, perquè no van superar la barrera dels guàrdies civils. «¿On comença Espanya? ¿A l'esquena d'un guàrdia civil?», va ironitzar Sixto.

Notícies relacionades

Al marge de les ironies, el debat va deixar clar que actualment no existeix entre els diputats un consens sobre com s'ha d'interpretar la llei d'estrangeria a les fronteres de Ceuta i Melilla. En el seu article 26, aquesta llei contempla que en aquests casos els immigrants tenen dret a un advocat, a un traductor i a demanar asil.

SIRIANS A MELILLA // Les autoritats espanyoles van tancar ahir a la nit durant prop de dues hores el lloc fronterer de Beni Enzar, el principal dels quatre que hi ha entre Melilla i el Marroc, per evitar l'entrada de desenes d'emigrants d'origen sirià. El tancament va afectar centenars de marroquins que tornaven al seu país després de passar el día a Melilla.