POLÈMICA ACTUACIÓ DE LA GUÀRDIA CIVIL

El PSOE demana la compareixença urgent del ministre de l'Interior per la mort d'immigrants a Ceuta

Almenys 9 subsaharians van morir al llançar-se al mar durant un assalt massiu a la frontera de la ciutat autònoma

El delegat del Govern a Ceuta justifica l'ús de material antiavalots per la "violència" dels assaltants

El lloc on van morir els immigrants que van intentar assaltar la tanca de Ceuta, aquest dijous.

El lloc on van morir els immigrants que van intentar assaltar la tanca de Ceuta, aquest dijous. / EFE / REDUAN

3
Es llegeix en minuts

El PSOE ha anunciat a les xarxes socials aquesta nit passada que aquest divendres demanarà la compareixença urgent del Ministre de l'InteriorJorge Fernández Díaz, al Congrés perquè expliqui la mort de 9 immigrants a Ceuta, un succés pel qual Izquierda Unida va més enllà i ha demanat la dimissió del ministre.

Almenys nou immigrants subsaharians van morir aquest dijous ofegats després que es llancessin al mar durant un assalt massiu a la frontera de Ceuta en què van participar un total de 250 persones que volien passar del territori del Marroc a la ciutat autònoma.

L'assumpte ve marcat per una polèmica afegida després que l'oenagé establerta a Ceuta Caminant Fronteres hagi recollit diversos testimonis dels immigrants que han intentat arribar nedant la platja del Tarajal. Segons han explicat, la Guàrdia Civil hauria disparat pilotes de goma i gasos lacrimògens al grup de persones que hi havia al mar, i ixò va provocar que s'estengués el pànic. L'Institut Armat nega que això hagi passat.

El paper de la Guàrdia Civil

L'assalt es va produir a les 07:45 hores, quan els immigrants van avançar cap a la frontera de Ceuta des de les muntanyes del Marroc pròximes a la duana fronterera, cosa que va originar la ràpida intervenció de la Gendarmeria marroquina. Els immigrants es van dividir en diversos grups, de manera que molts d'ells van intentar entrar a la carrera per la frontera mentre que altres es van llançar a l'aigua a la desesperada per fugir dels agents marroquins.

Cap dels subsaharians va aconseguir entrar a Ceuta, ja que tots ells van ser continguts per les forces marroquines que custodien el pas fronterer. A partir d'aquest instant es va iniciar la recuperació dels cadàvers d'immigrants, centrada a la platja marroquina on van tenir lloc els fets, malgrat que la Guàrdia Civil també va desplegar un dispositiu de recerca a la platja ceutina del Tarajal, pròxima a la frontera.

Trets i gasos

Aquesta versió, no obstant, és qüestionada pels immigrants, que han denunciat que no han estat les forces policials marroquines les més dures al reprimir el seu intent d'arribar a Espanya, sinó la Guàrdia Civil. "Un noi que estava ferit ens ha cridat, i ens deia tota l'estona 'la guàrdia, la guàrdia ha disparat i ens ha llançat gasos, això ha causat que la gent mori a l'aigua'. Anaven amb flotadors, amb ampolles d'aigua, és gent que no està familiaritzada amb el mar, molts no sabien nedar i l'ús de material antiavalots podria haver provocat accidents a l'aigua", ha assenyalat Helena Maleno, de l'oenagé Caminant Fronteres.

No ha estat l'únic. En un altre grup de detinguts un noi va assenyalar la Guàrdia Civil com a responsable d'una ferida que tenia al cap. "Estava a la platja quan encara estaven arribant els cossos i ho estava veient en directe. Ens deia que el seu company havia mort i que havia estat per l'actuació de la Guàrdia Civil. Un segon noi, que havia perdut el seu germà a l'aigua deia el mateix", ha afegit Maleno. L'activista incideix que "tota la gent dóna la mateixa versió".

El delegat del Govern a Ceuta, Francisco Antonio González Pérez, ha destacat, en defensa de la Guàrdia Civil, la "violència dels subsaharians" i ha reconegut que les forces de seguretat van utilitzar material antiavalots per contenir els immigrants, però "no contra persones". Segons ha detallat s'han utilitzat pilotes de goma i munició de fogueig per intentar "espantar-los amb el soroll".

IU demana la dimissió de Fernández Díaz

En un comunicat de l'Àrea de Migracions d'Izquierda Unida, el partit polític reclama una investigació "immediata" que aclareixi totes les responsabilitats criminals i polítiques, ja que, en la seva opinió, "és inconcebible un balanç de morts en el control d'una zona fronterera, davant els immigrants desarmats i amb un dels dispositius tecnològics més sofisticats del planeta".

Notícies relacionades

El partit liderat per Cayo Lara ha demanat a més la intervenció de l'Organització Internacional de les Migracions (OIM) i de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i ha exigit la "dimissió immediata" del Ministre de l'Interior per un "imperatiu moral i democràtic".

La representant regional d'ACNUR per al sud d'Europa, Laurens Folles, ja s'ha pronunciat i ha instat els estats a "gestionar les seves fronteres" i la immigració irregular, des del "respecte als drets fonamentals". L'agència de l'ONU ha demanat que assegurin que les persones que necessiten protecció internacional "puguin accedir a un lloc segur i a procediments d'asil justos i eficaços".