Les tisorades del Govern central

Wert limita la durada de les beques Erasmus a sis mesos

El ministeri es queixa del nou repartiment de la UE malgrat que eleva la seva aportació

Educació rebaixa 16 milions la seva partida però manté el nombre de becaris

Entrega de firmes contra la retallada a Erasmus.

Entrega de firmes contra la retallada a Erasmus. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
A. M. Y.
MADRID

el curs vinent els erasmus espanyols seran els mateixos, 40.000, i fins i tot disfrutaran d'una beca mensual de 250 euros de mitjana enfront dels 215 actuals. Però hauran de limitar la seva estada a un semestre. El Ministeri d'Educació ha fet aquest joc de mans per mirar de dissimular una retallada en el seu pressupost de 16 milions, ja que passarà dels 34 milions d'aquest curs a tan sols 18 el curs que ve. Per contra Brussel·les augmenta la seva aportació un 4,3% (2,2 milions més que l'any passat).

La secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, va passar de puntetes sobre la tisorada del departament que dirigeix José Ignacio Wert, encara que va reconèixer:  «Tenim una disminució pressupostària». I va destacar que l'augment per a Espanya és «inferior» al 20% de països com Alemanya i Itàlia, més beneficiats pel nou repartiment.

EL FINANÇAMENT / El nou sistema de finançament va provocar una agra polèmica entre Wert i el portaveu comunitari d'Educació, Dennis Abbot, que va assegurar que «és completament fals que el nou programa es veurà reduït», com havia difós el Ministeri d'Educació.

Gomendio, més mesurada, va insistir ahir que el programa deixa de basar-se en la quantitat d'universitaris i prima la població. El 75% del pressupost es fixa d'acord amb aquesta, la distància entre capitals d'origen i destí i el nivell de vida del país escollit per l'estudiant. El 25% restant depèn del nombre d'erasmus de l'any anterior i dels pagaments de l'Agència Nacional per als Erasmus.

Gomendio també va intentar justificar la reducció temporal dels cursos argumentant que s'ha volgut prioritzar «l'encaix amb l'organització acadèmica de Bolonya» per semestres (gairebé cinc mesos), enfront de la mitjana dels gairebé set dels espanyols. Molts optaven per anar-se'n el curs sencer, encara que també hi havia variants més econòmiques d'un trimestre i els de pràctiques de FP (que no arriben al 10% dels becats), que hi van per a dos o tres mesos.

Notícies relacionades

El Ministeri, no obstant, dóna l'oportunitat que els estudiants es quedin «un o dos mesos més si estan justificats», però l'ajuda complementària aniria a càrrec de les universitats. Aquestes es repartiran 12 milions, cinc més que el curs passat, a raó de 350 euros per cada alumne els campus que enviïn menys de 100 alumnes, i de 200 euros per cada alumne els que n'enviïn més d'un centenar.

Encara que la mitjana de la quantia per als erasmus espanyols és de 250 euros, la beca pot elevar-se a 450 euros segons el nivell del país de destí i hi haurà una quantitat addicional de 100 euros per als estudiants amb les rendes més baixes.