Tràfic de nens

La policia opta per implicar-hi de forma directa el pare adoptiu

Jordi Estivill va decidir no declarar al saber que no ho feia com a testimoni

2
Es llegeix en minuts
V. V. L. / J. G. A.
BARCELONA

De testimoni a imputat. Aquesta és la nova condició que els investigadors de la Policia Nacional van comunicar dilluns a Jordi Estivill, a l'anar aquest a testificar pel presumpte robatori de Marina, la seva filla adoptiva, com denuncia la mare biològica de la jove, Alfonsa Reinoso. Al conèixer aquesta novetat, Estivill es va acollir al seu dret a no declarar.

En la querella presentada per Alfonsa, Estivill figura com a testimoni, mentre que la seva parella llavors i mare adoptiva de Marina, Cristina Rimbau, ho fa en qualitat d'acusada. Les versions aportades pels testimonis a la comissaria i la documentació recollida pels agents estan en l'origen que explica aquesta modificació en la condició del progenitor. A diferència del testimoni, que pot declarar sol, l'imputat ho ha de fer amb advocat, a l'estar sent investigat. A més, el testimoni té l'obligació de dir la veritat. L'imputat, no.

MESURA CAUTELAR / Es tracta d'una figura policial a la qual es recorre en les diligències per a les persones que tenen una consideració que està «a mig camí entre el testimoni i el detingut», segons van detallar fonts pròximes a la investigació. «Hi ha declaracions, proves o fets que fan pensar que era coneixedor de les circumstàncies o que hi pogués mantenir algun tipus de relació», van afegir les mateixes fonts.

L'advocat que representa Estivill, Oriol Rusca, va explicar que és una mesura «cautelar» que adopta la policia i que serveix com a «protecció» del seu client. I va confirmar que no va efectuar declaracions «al no estar al corrent» de la seva nova condició al presentar-se a comissaria.

La decisió del Cos Nacional de Policia no és vinculant a efectes jurídics, ja que és el jutge qui haurà de decidir en un futur si revoca la imputació i considera Estivill com a testimoni o si, per contra, la manté.

Notícies relacionades

SEGON PLA / A petició de la seva filla, Estivill va redactar una declaració en la qual relatava com va ser el procés que va derivar en l'adopció de la nena  que va donar llum Alfonsa. En el seu testimoni, va explicar que ell i la seva llavors parella van decidir buscar alternatives «a la via legal» per tenir un fill.

El declarant sosté que va estar en un segon pla i delega la responsabilitat en Rimbau. «No hi ha cap document firmat per mi fins a l'adopció», va sostenir a aquest diari. Marina va entregar l'escrit a Alfonsa, que el va incloure en la querella.