Tràfic de nens

La mare adoptiva admet que no va pactar amb Alfonsa

Rimbau nega l'existència d'un contracte, en contra de la versió de la Dexeus

Al·lega que la gestió es va encarregar a Teresa Cervelló, dona d'Ignasi de Gispert

Alfonsa Reinoso, divendres passat, a la comissaria dela Verneda, a Barcelona.

Alfonsa Reinoso, divendres passat, a la comissaria dela Verneda, a Barcelona. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / VÍCTOR VARGAS LLAMAS
BARCELONA

Cristina Rimbau, la mare adoptiva de Marina Estivill, el bebè suposadament sostret a Alfonsa Reinoso a la clínica Dexeus, no va firmar ni té cap contracte privat en què la mare biològica autoritzés l'adopció de la nena, segons va admetre ahir a EL PERIÓDICO el seu advocat, Fermín Morales. Aquesta versió es contradiu amb l'oferta a aquest diari pel llavors cap del servei d'obstetrícia del centre sanitari, Josep Maria Carrera, que va avalar l'existència d'aquest acord escrit.

El facultatiu, jubilat fa sis anys, va explicar que Alfonsa, juntament amb un adult que la representava, i la parella formada per Cristina Rimbau i Jordi Estivill, que es postulaven com a pares adoptius, van firmar un contracte, quan la noia estava embarassada, en què constava que el nadó que naixés seria donat a aquests últims en adopció. El document, per ara, no ha aparegut. «Cristina Rimbau no coneix Alfonsa», va insistir l'advocat defensor.

Els agents de la Policia Nacional que investiguen, per ordre del jutge, la denúncia presentada per Alfonsa Reinoso començaran a prendre declaració aquesta setmana als querellats Cristina Rimbau, l'advocat Ignasi de Gispert -germà de l'actual presidenta del Parlament, Núria de Gispert-, Mercedes Porrera, directora del centre d'acollida on va residir Alfonsa l'últim mes d'embaràs, i la doctora de la clínica Dexeus Victoria López-Rodó, que va assistir al part. La policia ja ha interrogat nombrosos testimonis, entre ells Alfonsa i la seva filla, Marina. L'informe i la documentació que es reuneixi es remetran al jutge aquest mes.

Segons l'advocat de Rimbau, la seva clienta i Jordi Estivill, que el 1987 era la seva parella i del qual actualment està separada, van iniciar de comú acord el procés per adoptar un menor. «Funcionaven com un matrimoni, fins i tot sense estar casats», detalla el lletrat. Per realitzar les gestions, van contractar Teresa Cervelló, ja morta i esposa de De Gispert. Els dos lletrats, segons aquesta versió, eren amics d'Estivill, que, com a sociòleg, havia col·laborat amb De Gispert, que es movia en l'àmbit laboral, en temes del sindicat USOC. Dels tràmits per a l'adopció, segons Rimbau, se'n va encarregar Cervelló, experta en aquesta matèria.

PAGAMENT DE DESPESES MÈDIQUES / Al cap d'un temps, segons Rimbau, Cervelló li va comunicar a ella i a la seva parella que hi havia la possibilitat d'adoptar un bebè acabat de néixer. El part havia de tenir lloc, li va explicar l'advocada, a la clínica Dexeus perquè la criatura naixeria petita i la clínica barcelonina tenia els serveis per tractar embarassos de risc. Els futurs pares adoptius es van comprometre a pagar les despeses del centre sanitari. I així ho van fer. També van abonar  els honoraris del despatx d'advocats que, segons Cervelló, van pujar a 31.800 pessetes (191 euros).

Notícies relacionades

La querella d'Alfonsa, que era menor d'edat i estava tutelada per l'Administració, exposa que la parella Rimbau-Estivill es va endur la nena de la clínica Dexeus el mateix dia que va néixer, el 18 de juny de 1987. No obstant, Rimbau sosté que això no és així. Que Cervelló li va comunicar el naixement i que l'endemà la va anar a veure al centre sanitari, però que no l'hi van entregar fins al 20 de juny, data en què es van fer càrrec de la Marina en règim d'acollida. Estivill manté que el mateix dia del part es van endur la nena a casa en el cotxe d'uns cosins. Aquests parents han corroborat la versió davant la policia, segons fonts de la investigació.

El 20 de juny, Rimbau va inscriure al Registre Civil la Marina i li va posar el seu cognom i el de la seva parella, tot i no obtenir l'adopció legal fins a dos anys després i quan era habitual posar patronímics més corrents. En el document que li va entregar la clínica, la doctora López-Rodó va evitar identificar la mare biològica «per voluntat de la interessada i per secret professional». Segons l'advocat Fermín Morales, el Registre Civil no va posar cap objecció a la inscripció.