Esclat social per una reforma urbanística

La revolta de Burgos

La construcció innecessària d'un bulevard fa esclatar la ira d'un barri obrer

Quatre jornades de lluita al carrer s'han saldat amb gairebé 50 detinguts

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN
BURGOS

Pels volts de les set del vespre, a quatre graus de temperatura, els veïns de Gamonal, un barri obrer de Burgos, van tornar a desafiar ahir les temperatures hivernals que afecten aquesta ciutat castellanolleonesa i van sortir al carrer per sol·licitar la paralització de la construcció d'un bulevard a la via principal de la barriada. Ja fa quatre dies que estan en lluita, des que divendres passat les màquines contractades per l'ajuntament del Partit Popular van aixecar bona part de l'asfalt del carrer sense avisar i malgrat dos anys de protestes pacífiques per part dels veïns i els grups de l'oposició (PSOE, IU i UPD). Des d'aleshores s'organitzen en grups per no abandonar la 'zona zero' i impedir d'aquesta manera que les obres prossegueixin. A la nit, la lluita pacífica es transforma en batalla i els crits de «Gamonal no vol el bulevard» es converteixen en pedrades, incendi de contenidors i atacs, principalment a les sucursals bancàries. La revolta, que es va repetir ahir a la nit, ja s'ha saldatamb prop de 50 detinguts i almenys 15 ferits, cosa que ha fet que el conflicte hagi centrat fins i tot l'atenció de la premsa internacional.

La reforma dissenyada pel consistori preveu la construcció d'un bulevard que ha de transformar un carrer amb quatre carrils en una tranquil·la via amb un carril bici i zones de vianants. El somni de qualsevol veïnat. A Burgos, no obstant, ha estat la gota que ha fet vessar el got d'un barri acostumat que cada èxit aconseguit, des de l'asfaltatge dels carrers fins a la construcció del centre de salut, s'hagi obtingut gràcies a la lluita veïnal. Gamonal està ple de joves sense feina que consideren un «malbaratament» que un dels ajuntaments «més endeutats d'Espanya» es gasti vuit milions d'euros (d'un pressupost de 210 milions) en una obra purament estètica i no en serveis socials o a ajudar el cens de 18.000 aturats de Burgos.

L'APARCAMENT / A aquesta situació s'hi ha afegir el temor que la construcció provoqui desperfectes en edificis que es van construir gairebé sense fonaments i a corre-cuita durant els anys 60, així com el rebuig a la possibilitat que les obres destrueixin moltes de les places d'aparcament en superfície, remant així en contra d'un dels principals problemes del barri: la falta d'aparcament. El projecte preveu l'edificació d'un pàrquing subterrani amb 246 places, però en destrueix bastantes més. A més, cada aparcament costarà al voltant de 20.000 euros, un import difícil de reunir per a la majoria dels residents de la zona.

Finalment, la ràbia veïnal està relacionada amb el fet que el «principal beneficiari» del projecte, segons els residents, sigui el grup Promecal, que té diversos mitjans de comunicació locals, ja que el propietari d'aquest grup, Antonio Miguel Méndez Pozo, condemnat per corrupció als anys 90, té fama de ser una espècie d'«alcalde a l'ombra».

LA VIOLÈNCIA / Totes aquestes raons expliquen que els habitants de Gamonal justifiquin que les jornades de lluita pacífica acabin en aldarulls i batalla campal entre els joves i la policia. «Sense la violència no aconseguiríem tant ressò i no podríem parar l'obra. Ja n'estem tips que no ens facin cas», expressava ahir des de l'anonimat un dels veïns de la zona.

Notícies relacionades

La virulència dels altercats ha provocat que les obres d'un bulevard a Burgos s'hagin col·locat entre els principals problemes del Ministeri de l'Interior, que s'ha vist forçat a desplaçar antiavalots i altres unitats a la zona. El secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez Vázquez, va atribuir ahir els incidents a «grups violents que es desplacen» des de diferents punts d'Espanya allà on hi ha un conflicte. Amb aquest argument, en una entrevista a la cadena SER, va justificar la necessitat de reformar la llei de seguretat ciutadana amb sancions severes que facin remetre les protestes al carrer. Però l'origen del gairebé mig centenar de detinguts fins al moment desmenteix aquesta tesi: tots resideixen a Burgos i són espanyols, excepte un colombià i dos marroquins, segons va informar la Subdelegació del Govern.

La protesta no ha aconseguit que, ara com ara, l'alcalde, Javier Lacalle, hagi fet cap pas enrere. «No es pot permetre que una minoria de violents dobleguin la voluntat democràtica», va justificar diumenge. Malgrat això, als carrers de Burgos molts manifestaven ahir que la pressió és tan forta que el regidor no tindrà cap més remei que aturar l'obra. De fet, el PSOE presentarà divendres una moció per exigir, en paraules del seu portaveu, Luis Escribano, la paralització d'un projecte «que no resol cap dels problemes dels veïns» de Gamonal. No obstant, pocs al barri pronosticaven que l'alcalde aguanti fins a aquesta data sense fer marxa enrere, donat que ells, avisaven, seguiran amb les jornades de «la lluita».