¿On se'n van els espanyols emigrats per la crisi?

Mapa interactiu dels països de destinació de l'emigració espanyola segons les dades de l'INE (2008-Primer semestre 2013)

1
Es llegeix en minuts
Martí Massot/ BARCELONA

Des que va començar la crisi l'emigració espanyola s'ha dirigit fonamentalment a la UE. En contra de la impressió generalitzada, però, no és Alemanya (19.462 emigrants) el destí preferit, sinó el Regne Unit, on han emigrat 30.779 espanyols, segons les dades de l'INE, i fins a 112.980, segons fonts oficials del mateix Govern britànic.

Ball de xifres

Obtenir una visió precisa de la magnitud de l'emigració d'espanyols associada a la crisi és pràcticament impossible per les deficiències de les estadístiques i les divergències entre les diferents fonts. En aquest sentit un dels blogs d'ELPERIODICO, Fuga2 està portant a terme una iniciativa per intentar localitzar i quantificar directament els investigadors espanyols que són a l'estranger.

Emigració  bàsicament estrangera

Notícies relacionades

Cal recordar, però, que segons les dades de l'INE l'emigració de la crisi és sobretot la de la sortida d'estrangers que van arribar durant els anys de bonança econòmica i ara tornen als països d'origen o proven fortuna en altres destins. Dels 2.186.795 emigrants que han marxat d'Espanya durant la crisi, 88,01% eren estrangers i només un 11,98% espanyols, incloent-hi estrangers amb nacionalitat espanyola.

Asínosvamos.es

Aquestes conclusions així com el gràfic es desprenen del projecte asinosvamos.es on s'analitzen i es visualitzen les dades disponibles relatives a l'emigració espanyola des de l'arribada de la crisi.