LA DEFENSA D'UN ACTOR CLAU

«Mai vaig informar sobre la falsa mort d'un nadó»

La ginecòloga Lopez-Rodó nega que mentís a la mare biològica

La doctora i la Dexeus compareixen en la causa per defensar-se

La sala de nounats de la clínica Dexeus, a principis dels anys 90.

La sala de nounats de la clínica Dexeus, a principis dels anys 90. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. A. / V. V. L. / Barcelona

La neonatòloga Victoria López-Rodó, la doctora que va assistir l'any 1987 en el part Alfonsa Reinoso, ha presentat un escrit al jutjat que investiga la suposada sostracció de Marina Estivill en què afirma que «no ha informat mai falsament de la mort de cap nounat a cap gestant», en contra del que relata la querella que hi ha presentada contra ella. La demanda presentada per Reinoso exposa que després del part la facultativa, ara jubilada i que treballava a la clínica Dexeus, li va dir que «havia tingut un fill mascle», que al final va resultar ser una nena, i que «havia nascut mort». La doctora defensa que ella es va limitar a fer la seva feina com a ginecòloga. La clínica Dexeus també ha comparegut en la causa per defensar-se.

López-Rodó, que s'ha personat en el procés judicial amb l'advocat Pau Molins, rebutja de «manera rotunda» i «contundent» l'acusació que va participar l'any 1987 en la presumpta trama per robar el bebè (en la qual, segons la querella, també figuraven un advocat, l'exdirectora d'un centre catòlic d'acollida i la mare adoptiva de la menor) i al·lega que els fets «són absolutament falsos».

La doctora, a través del seu lletrat, ressenya que no recorda els detalls del cas d'Alfonsa, ocorregut fa 26 anys, ja que al llarg de la seva trajectòria (més de 30 anys exercint la medicina) ha intervingut en més de 7.000 parts. No obstant, afegeix que «no ha actuat mai en connivència amb cap persona per facilitar l'adopció de la filla» d'Alfonsa «en contra de la seva voluntat». La facultativa detalla que es «reserva» l'exercici d'eventuals accions legals per presumpta denúncia falsa.

APUNT A MÀ / Fonts pròximes a la doctora van assegurar que López-Rodó únicament es va dedicar a exercir la seva feina com a ginecòloga i que no va tenir coneixement de cap tràmit relacionat amb l'adopció del nadó. Segons ha pogut saber aquest diari, en alguns documents de l'historial clínic de la Dexeus sobre l'embaràs d'Alfonsa apareix la paraula «adopció» escrita a mà. A la fitxa d'admissió hi posa «no informar». Les mateixes fonts van explicar que l'apunt podria correspondre a un avís destinat a l'equip sanitari perquè es tractés de manera especial la mare biològica si el seu fill havia de ser donat en adopció.

Notícies relacionades

La querella exposa que Alfonsa «no va tenir mai la intenció de donar el seu fill/filla en adopció», que no va veure mai la criatura perquè la van sedar per donar a llum i que el part va ser programat. La demanda afegeix que la directora de la Casa Jove, on es va estar la dona durant l'últim mes de gestació, la doctora López-Rodó i la mare adoptiva, Cristina Rimbau, posades en «contacte entre elles» per l'advocat barceloní Ignasi de Gispert (germà de l'actual presidenta del Parlament, Núria de Gispert) i la seva dona difunta «van portar a terme» la presumpta sostracció de la criatura que acabava de néixer.

L'acusació insisteix que en un primer moment la criatura havia estat adjudicada al matrimoni De Gispert, però finalment aquests «van cedir» la nena, de la qual «no tenien cap poder de disposició», a la mare adoptiva, Cristina Rimbau.