Benítez ni anava drogat ni begut quan va ser reduït pels Mossos

La quantitat de cocaïna i alcohol trobada al cos de la víctima és ínfima

Nous vídeos ofereixen detalls de la violenta detenció de Benítez. / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / Barcelona

L'empresari Juan Andrés Benítez no actuava sota els efectes de la droga ni de l'alcohol quan va ser immobilitzat violentament pels Mossos d’Esquadra el 5 d'octubre passat al carrer d'Aurora del Raval. L'informe toxicològic remès a la jutge que investiga la seva mort sosté que la quantitat de droga trobada al seu organisme era ínfima, segons els metges i forenses consultats per EL PERIÓDICO.

Els forenses han detectat la presència de cocaïna, èster metílic d'ecgonina i benzoilecgonina al cos de Benítez. Aquestes dues últimes substàncies, segons precisa el mateix dictamen, són variants de la cocaïna. La concentració en sang és de 0,01 mil·ligrams per litre per a la cocaïna i de 0,06 per a la benzoilecgonina. Pel que fa a les mostres d'humor vitri (líquid de l'ull, més fiable que la sang), la quantitat és similar: 0,01 de cocaïna i 0,03 de l'altre producte. Tant l'èster metílic com la benzoilecgonina són alguns dels "principals metabòlits" de la cocaïna i són "inactius".

L'informe precisa: "La concentració de cocaïna en plasma pot variar segons la via d'administració. La tolerància i la sensibilitat individual tenen un paper molt important en la intoxicació per cocaïna". Els efectes tòxics se solen observar "amb concentracions en sang del rang de 0,25 a 5 mil·ligrams per litre". Els experts afegeixen que la vida mitjana de la cocaïna "és molt curta" (en general, d'1,5 hores) de manera que "la detecció de concentracions elevades en plasma és rara". És per això que, a partir d'un mil·ligram per litre pugui parlar-se de toxicitat.

L'alcohol en sang també hi està en proporcions molt petites: 0,1 grams per litre en les dues mostres. Els forenses consideren que la xifra detectada "es pot atribuir a una producció endògena post mortem"; és a dir, generada pel seu propi cos després de morir, el 6 d'octubre a la matinada a l'hospital Clínic

Les sospites

Alguns testimonis han explicat davant la jutge Eva Moltó que Benítez estava alterat i que semblava que estava sota els efectes d'alguna substància estupefaent. El veí marroquí amb qui es va barallar abans de la detenció va afirmar que el va veure bavejant espuma blanca per la boca "com un camell". Així ho van recollir als seus informes inicials els Mossos d'Esquadra, que van donar per establert que l'home va actuar de forma agressiva per la ingesta d'alguna droga; amb tota probabilitat, cocaïna. Els agents del Cos Nacional de Policia que s'encarreguen de la investigació tampoc descartaven que l'empresari actués sota els efectes de l'alcohol i, sobretot, per la conversa que va mantenir la víctima amb la Guàrdia Urbana en què l'empresari va assegurar: "Aquesta droga em fa perdre la visió".

Notícies relacionades

El responsable d'una de les patrulles de la policia autonòmica que van intervenir al carrer d'Aurora va arribar a dir al cap de torn de la Sala Regional de Comandament: "Escolta, mira, hem tingut un incident al carrer d'Aurora entre gent d'aquí, fins i tot no sé qui són. El dolent de la pel·lícula és molt dolent i anava superdrogat".

Està previst que demà al matí declarin davant la jutge que investiga el cas els vuit mossos imputats.