REVÉS DEL TRIBUNAL SUPREM AL GOVERN

Anul·lat l'indult de Gallardón al kamikaze que va matar un conductor

La mesura li va restar 13 anys de presó en contra de l'opinió del tribunal i la fiscalia

El TS dóna 3 mesos a l'Executiu perquè solucioni els errors del polèmic perdó

La germana de la víctima presenta firmes contra l’indult, dimarts.

La germana de la víctima presenta firmes contra l’indult, dimarts. / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MADRID

El Tribunal Suprem (TS) va clavar ahir un revés al ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, a l'anul·lar el polèmic indult que el Consell de Ministres va concedir el 7 de desembre passat a proposta seva al conductor kamikaze Ramón Río Salgado, que el 2003 va provocar la mort del jove José Ortega Dolz a l'autopista de peatge AP-7, en el tram entre Silla i Sant Joan (València). Després de tres dies de deliberacions, la sala contenciosa de l'alt tribunal va acceptar el recurs que va presentar la família de la víctima i va concedir un termini de tres mesos al Govern per rectificar, si ho considera oportú, la mesura de gràcia al kamikaze. Això suposa que podria tornar a concedir el perdó si corregeix els errors o defectes de forma detectats per l'alt tribunal, que va adoptar la decisió per una majoria ajustada de 19 a 17 magistrats. La sentència es publicarà en els pròxims dies.

Fonts judicials van considerar que el més probable és que el Govern corregeixi els errors, tenint en compte l'interès de Justícia per aquest indult, l'únic que ha estat revisat pel Suprem, juntament al concedit a l'exconseller del Banco Santander, Alfredo Saénz, després del clam social que ha suscitat. A més, compta amb el suport del ponent de la sentència, Carlos Lesmes, molt pròxim a Gallardón i aspirant a la presidència del Consell General del Poder Judicial. Segons algunes fonts, va votar a favor de mantenir l'indult.

POLÈMICA SOCIAL I POLÍTICA / Ríos Salgado va ser condemnat a 13 anys de presó per conduir durant cinc quilòmetres en sentit contrari per l'AP-7 i provocar la mort d'Ortega Dolz i greus ferides a la seva nòvia, el 2003. El kamikaze va ser indultat quan feia nou mesos que havia ingressat a la presó, i la seva condemna va ser commutada per una multa de 4.380 euros. La mesura de gràcia es va adoptar malgrat el criteri contrari de la Fiscalia i de l'Audiència Provincial de València. També va generar una gran polèmica social i política. Fins i tot el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, es va mostrar crític a l'assenyalar que l'indult era «un cas excepcional» que posava de manifest que «en el futur» l'Executiu hauria d'estar «més atent a algunes qüestions».

Notícies relacionades

L'Audiència va descartar la possibilitat que el comportament de Ríos es degués a una crisi epilèptica (alguns indicis que apuntaven hipotèticament a aquesta malaltia van aparèixer dos anys després de l'accident) i va declarar que va cometre els fets criminals «d'una manera deliberada». El TS va confirmar íntegrament la condemna.

La família de la víctima, impulsora del recurs, ha denunciat que l'indultat va ser defensat per un germà del diputat del PP i exalt càrrec del Govern d'Aznar Ignacio Astarloa, que treballa al bufet Uría y Menéndez, del qual també és empleat un fill del mateix ministre de Justícia. Loreto Dolz, la germana del noi que va perdre la vida, confiava que el Suprem anul·lés l'indult concedit pel Govern al kamikaze. L'indult «va contra el sentit comú, no té cap sentit», va declarar el dia 5 d'aquest mes abans d'entregar 17.000 noves firmes a la delegació del Ministeri de Justícia a València per demanar la nul·litat del perdó. Les firmes es van unir a les 45.000 que ja havien presentat amb anterioritat.