250 avis en residències privades deixaran de cobrar ajudes de la Generalitat

El Govern suspèn la prestació de cuidador no professional a les famílies

1
Es llegeix en minuts

Prop de 250 avis catalans residents en geriàtrics privats deixaran de cobrar a partir del 30 del novembre la prestació de cuidador no professional que el Govern català conservava a les persones grans fins a la resolució de la prestació econòmica vinculada (PEV), els tràmits inicials de petició dels quals han estat suspesos 'sine die', han assenyalat fonts de la Conselleria de Benestar Social i Família de la Generalitat.

Fins ara el departament que lidera Neus Munté havia conservat l'ajuda que perceben aquests avis durant els mesos que suposa el tràmit per començar a cobrar una prestació econòmica vinculada (PEV), després de la seva incorporació a una residència privada. Se'ls mantenia aquesta ajuda, menor a la de la PEV, però des d'estiu la Generalitat ha suspès de forma temporal indefinida les noves peticions per obtenir aquesta prestació.

El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya ha estat l'encarregat d'alertar sobre aquesta mesura que, segons la seva opinió, empenyerà a situacions de "més vulnerabilitat i desemparament", i ha carregat contra un debilitament de l'Estat del Benestar.

Sobre la reducció de les ràtios de treballadors en les residències geriàtriques ha lamentat que suposa una amenaça per a la qualitat assistencial i una precarització de les condicions laborals dels empleats.

"Debilitament del benestar"

Les últimes decisions preses pel Govern català en relació amb la llei de dependència són "un pas més en el debilitament del sistema de protecció i la precarització del mercat laboral", han indicat els treballadors socials.

El col·legi ha advertit que la suspensió indefinida de les PEV suposa un "incompliment" de la llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència (Lapad), ja que aquesta ajuda continua vigent com a dret subjectiu reconegut per llei.

Notícies relacionades

Ha criticat el "deteriorament del sistema d'atenció a la dependència", i ha exigit el compliment de les lleis i la reactivació de la concessió del PEV com més aviat millor i amb efectes retroactius, cosa que han traslladat al Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars perquè estudiï la mesura i emeti un dictamen.

"Davant les difícils situacions que vivim i el patiment de les persones i famílies que constatem a la nostra feina quotidiana, no podem restar impassibles", ha sostingut el col·legi a l'agregar que volen acompanyar-les en la reclamació dels seus drets.