Sistach demana perdó pels errors comesos per l'Església

El cardenal diu que per a la guerra civil i el franquisme "farien falta estudis més concrets i objectius"

El cardenal i arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

El cardenal i arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach. / CARLOS MONTAÑÉS

1
Es llegeix en minuts

El cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha demanat avui "perdó" pels "errors" que els membres de l'Església han comès "en un passat més o menys recent", en al·lusió al paper de la institució catòlica de suport a la dictadura franquista.

Martínez Sistach, que avui presenta a Barcelona el seu últim llibre, titulat 'Cristianos en la sociedad del diálogo y la convivencia', ha llançat instants abans d'iniciar la roda de premsa un tuit al seu compte personal en aquesta xarxa social en què diu: "dels errors que els membres de l'Església hagin pogut cometre en un passat més o menys recent, els bisbes humilment demanem perdó".

En la roda de premsa, el cardenal ha considerat "suficient" aquesta sol·licitud de perdó genèrica pel període de la guerra civil i del franquisme, "i de tots els temps", però ha matisat que si el perdó ha de ser només per fets de la guerra o la dictadura "farien falta estudis històrics més concrets i objectius, i això només es podrà fer amb els anys".

La pastoral del 2005

Sistach ha recordat que els bisbes catalans ja van demanar perdó el 2005 en un document pastoral i ha assenyalat que aquest perdó "es refereix a tots els temps, als més recents, al període franquista i a tots".

Després de recordar que "l'Església catòlica també ha fet coses bones", el cardenal ha dit: "També és veritat que aquesta virtut de demanar perdó hauria de ser més universal, també es van fer coses molt greus per part d'altres instàncies i el perdó hauria de ser compartit".

La polèmica al voltant d'una petició de perdó de l'Església pel seu paper durant el franquisme va sorgir arran de l'homenatge que va suposar la massiva beatificació de 522 religiosos assassinats durant la guerra civil, que es va celebrar el dia 13 a Tarragona.

La reunió de Tarragona

Notícies relacionades

En les seves declaracions d'avui, el cardenal no ha aclarit si la pròxima reunió dels bisbes catalans a la Conferència Episcopal Tarraconense, que se celebrarà la setmana que ve, s'abordarà algun document sobre aquest perdó que exigeixen algunes organitzacions catòliques de base.

Alguns dirigents eclesiàstics, com l'abat de Montserrat, Josep María Soler, o l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, s'han mostrat partidaris que l'Església demani un perdó més explícit.