La jornada a les escoles

La concertada s'estrena

L'aturada obliga a alterar activitats en un 80% dels centres privats catalans, segons la USOC

La concertada s'estrena

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
M. J. I.
BARCELONA

Castanyes, panellets, carbasses i mitja dotzena de cartells grocs contra la LOMCE. El vestíbul de l'escola Marillac, un dels nombrosíssims centres concertats de l'Eixample de Barcelona, funciona aquest dijous, jornada de vaga general en l'ensenyament, a mig gas. No és habitual que el col·legi, que gestiona la Fundació de l'Escola Vicenciana, se sumi a una convocatòria de vaga, però aquesta vegada és diferent. «Encara que els professors hàgim decidit venir a treballar, perquè així ho vam votar al claustre, avui no s'imparteixen classes i estem explicant als alumnes que estem enfadats i quins són els nostres motius», explica Marta Pérez, la directora.

Aquí, tots els professors -són un total de 35- han anat als seus llocs de treball i han estat els pares dels estudiants -en conjunt sumen 338 alumnes- els que han decidit secundar la vaga contra la llei Wert«Vam enviar una circular informativa i, al final, han vingut al voltant de la meitat dels alumnes», assenyala Pérez.  El centre, que reivindica la seva condició d'escola inclusiva i catalana, aprofita aquesta jornada per ensenyar als alumnes que han anat al col·le què és una vaga i què pot passar quan la reforma educativa entri en vigor.

Xavals amb consciència

Notícies relacionades

A la sala d'actes, el Marc, de 7 anys, agafa un micròfon i dóna la seva versió del que està passant: «Avui és un dia que es diu dia de vaga i jo sóc aquí perquè la meva mare no tenia amb qui deixar-me», aclareix. Després d'ell, el Pau, alumne de quart de primària, pren la paraula: «No em sembla bé que no ens deixin estudiar en català i per això vull fer una manifestació», protesta. «La gent està molt indignada amb el ministre, perquè vol posar una llei que és injusta amb els professors», prossegueix un altre Marc, de 12 anys. «És que ens vol espanyolitzar», afegeix entre les rialles de l'auditori l'Arnau.

«La decisió de venir a treballar es va prendre en assemblea i encara que cada docent podia optar, individualment, per acollir-se o no al dret de vaga, al final tots hem respectat la votació», argumenta Maria Antònia Saladrigues, delegada de la USOC. «El mestre de la concertada, a més d'enfrontar-se al descompte salarial, s'enfronta a l'espasa de Dàmocles que suposa tenir una situació laboral més precària», sosté Daniel Checa, portaveu de comunicació del sindicat, majoritari en la concertada i que ha secundat, per primera vegada, la convocatòria. Segons les seves dades, un 45% dels docents de la privada es van sumar ahir a l'aturada i al voltant del 80% dels centres del sector van veure alterada, en més o menys grau, la seva activitat.