POLÈMICA AL VOLTANT De LA MEMÒRIA HISTÒRICA

La cúpula de l'Església calla sobre demanar perdó pel suport a Franco

L'arquebisbe Pujol es remet a una frase ambigua d'un text dels bisbes catalans

Els contraris a la macrobeatificació de Tarragona demanen que el Papa intervingui

El complex educatiu de Tarragona, preparat per acollir l’acte de beatificació de demà.

El complex educatiu de Tarragona, preparat per acollir l’acte de beatificació de demà. / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
JOSEP SAURÍ
BARCELONA

Més silenci. Ni la Conferència Episcopal Espanyola ni els arquebisbats de Barcelona i Tarragona es van pronunciar ahir en relació amb les veus de l'Església catalana que es van manifestar en aquest diari a favor de demanar perdó pel suport a la rebel·lió militar i al règim de Franco, en vigília de la macrobeatificació de màrtirs de la guerra civil de demà. Sí que va parlar a Catalunya Ràdio l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. Preguntat repetidament per la qüestió, va acabar remetent-se a una extremadament genèrica menció de dues línies i mitja en un document dels bisbes catalans del gener del 2011.

L'arquebisbe Pujol va recomanar la lectura d'Al servei del nostre poble, una pastoral col·lectiva per commemorar el 25è aniversari d'un altre document de l'episcopat català, Arrels cristianes de Catalunya. I, en concret, del punt número 22, que comença així: «Som conscients de les mancances i els errors que, com a membres de l'Església, hàgim pogut cometre en un passat més o menys llunyà, i humilment en demanem perdó». Aquestes tot just 29 paraules, escrites «amb tot el cor», reflecteixen «el pensament que ara» tenen els bisbes sobre la qüestió, va sostenir Pujol.

ACTE RELIGIÓS, ACTE POLÍTIC / No sembla que en pugui tenir prou amb això la Plataforma per una Comissió de la Veritat sobre els crims del franquisme, que agrupa un centenar d'associacions i compta amb el suport d'IU, CCOO i UGT. Ahir va difondre la carta que ha enviat al papa Francesc, en què li reclama que l'Església catòlica «demani perdó als espanyols per haver recolzat i legitimat la rebel·lió militar i la dictadura de Franco, que tantes víctimes va causar». Així mateix, demana suport a les víctimes «per buscar la veritat, la justícia i la seva reparació», així com la cancel·lació de la beatificació de Tarragona «perquè, sota la capa d'acte religiós, la jerarquia està fent un acte polític d'afirmació franquista, ja que exalça unes víctimes i oblida, com sempre, les víctimes de la dictadura».

Notícies relacionades

L'arquebisbe Pujol va insistir una vegada més en la seva intervenció radiofònica en el caràcter estrictament religiós de l'acte, «un reconeixement a persones que van morir per amor i que van perdonar», i va qualificar de «pura coincidència» la seva confluència amb el 12-O el mateix cap de setmana, que ha portat grups ultradretans a organitzar autobusos amb programa doble: avui a Barcelona per la unitat d'Espanya i demà a Tarragona pels màrtirs. Pujol va recordar que no es permetran «ni banderes, ni pancartes, ni crits», i va assegurar que en l'acte «quedarà ressaltada la identitat catalana».

El prelat de Tarragona va demanar «distingir» entre la persecució religiosa i la repressió franquista, «que n'hi va haver, i forta», i va fer una crida a «reconèixer de tot cor» les seves víctimes. Més lacònic va ser pel que fa al paper de l'Església en aquells temps.