POLÈMIC DECRET DEL MINISTERI D'EDUCACIÓ

El PSOE augura un terç de becaris universitaris menys per la retallada de Wert

Partits i representants educatius creuen que el dictamen del Consell d'Estat deixa clar que no es garanteix la igualtat d'oportunitats

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO M. YAGÜE/ Madrid

El portaveu parlamentari en matèria d'educació  del  PSOE, Mario Bedera, ha acusat el Ministeri d'Educació d'"ocultar" la supressió en la pràctica de les beques com a dret a l'augmentar les exigències acadèmiques per obtenir-les i renovar-les, cosa que suposarà un terç menys de beneficiaris per cursar la seva carrera universitària. En total, segons els seus càlculs, uns 70.000 menys a partir del curs vinent.

Bedera i altres portaveus de l'opsició i de la comunitat educativa han considerat que el dictamen del  Consell d'Estat sobre el polèmic de decret de beques els dóna la raó al denunciar que, a l'elevar a un 6,5 la nota mitjana exigida, no garanteix la igualtat d'oportunitats dels alumnes. "El dictamen és demolidor. Apunta que el decret pot ser ajustat a l'ordenament jurídic, perquè no va contra la Constitució i les lleis educatives, però pot ser injust", ha assegurat Bedera.

El diputat socialista ha subratllat que "mai hi havia hagut una afirmació tan contundent" de l'òrgan assessor de l'Executiu, i ha denunciat que el ministre "li ha robat les dades de qui serà l'impacte".

Justificar l'injustificable

Des de IU, la seva portaveu parlamentària, Caridad García, ha considerat que Wert ha de reconèixer que "no és un bon ministre" i "deixar de tractar de justificar l'injustificable i retirar el decret".

Per a Julio Serrano, responsable d'universitats de CCOO, "el dictamen deixa molt clar que el sistema de beques produirà inequitat, ja que se'ls demana una nota superior a aquells alumnes que no tenen mitjans econòmics". També ha recordat que el sistema va ser rebutjat per la majoria de la comunitat universitària des del primer esborrany.

Notícies relacionades

En la mateixa línia, el vicepresident de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), Xavier Grau, ha assegurat que el dictamen constata les desigualtats que generarà el nou sistema de beques i que la pujada de la nota, al concentrar-se en una franja social, actua sobre l'equitat.

Wert compareixerà al Congrés dimecres que ve per explicar el decret un mes després d'aprovat.