PROTESTA CIUTADANA AL VALLÈS

Cent nits al CAP

Una vintena de veïns de Caldes de Montbui dormen per torns des de fa més de tres mesos al centre de salut

per reivindicar que s'hi restitueixin les urgències nocturnes

Tancada 8 Assemblea dels veïns de Caldes de Montbui que protesten pel tancament nocturn del CAP.

Tancada 8 Assemblea dels veïns de Caldes de Montbui que protesten pel tancament nocturn del CAP. / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA
CALDES DE MONTBUI

Les nits són mogudes al Centre d'Atenció Primària (CAP) Joan Mirambell de Caldes de Montbui (Vallès Oriental), tot i que no té urgències nocturnes des del mes d'abril passat. Se n'encarrega el col·lectiu Caldes en Lluita, que ocupa les instal·lacions per evitar-ne simbòlicament el tancament i reclamar a la Generalitat que restableixi el servei. Aquesta pròxima nit se'n compliran 100 de pernoctació reivindicativa a l'edifici.

Al març, Salut va anunciar que a partir del 2 d'abril el CAP vallesà correria la mateixa sort que les desenes de centres a tot Catalunya que els últims dos anys han passat a tancar al públic durant la nit. Davant d'aquesta perspectiva, un centenar de veïns es van organitzar juntament amb la formació política Endavant per defensar el que consideren un valor indispensable per al manteniment de l'Estat del benestar al municipi. Així, van decidir que a partir de la primera nit d'aplicació de la mesura ocuparien l'edifici i s'hi quedarien a dormir.

Dit i fet. Aquell dia un centenar de persones es van concentrar a les set del vespre al CAP per fer pressió fins a aconseguir que els encarregats de tancar amb clau la porta principal a les nou del vespre desistissin de fer-ho.«L'edifici va continuar obert, però de manera simbòlica, perquè el servei d'urgències no és operatiu, els metges no hi són», lamenta Adrià Fontcuberta, portaveu de Caldes en Lluita.

Des d'aquell 2 d'abril, cada nit repeteixen el procediment. Al principi eren una vintena; després van establir rotacions, de manera que cada nit s'hi queden a dormir quatre o cinc persones.«Els primers dies van contractar un servei de seguretat per vigilar-nos, però al cap de poc temps van deixar de venir», explica el noi, que afegeix que els Mossos d'Esquadra van intentar identificar-los, però que finalment no ho van arribar a fer.

El canvi de guàrdia

Transcorreguts més de tres mesos, els treballadors del centre i els activistes locals ja es coneixen i se saluden en el curiós«canvi de guàrdia», tant al vespre com a primera hora del matí. La relació és molt bona:«Molts d'ells ens han allargat la mà i fins i tot ens oferien engegar la calefacció», explica Fontcuberta.

El col·lectiu celebra assemblees a l'interior del CAP tres dies a la setmana. La que concentra més gent és la dels diumenges, que arrenca a mitja tarda i congrega així col·lectius que no poden assistir a les trobades de nit, com la gent gran o les famílies que tenen nens petits. En una d'aquestes trobades es va pintar un mural en una de les parets exteriors del centre, on es barreja la creu blava de l'Institut Català de la Salut amb unes tisores i s'hi ha escrit el lemaRetallar la sanitat mata.

Els dos esplais de la localitat també s'han sumat a la causa. Cada divendres els nens visiten el CAP per participar en activitats com l'elaboració de murals.«Hem aprofitat els dibuixos i els missatges que ens han fet per decorar l'interior del centre»,assenyala Fontcuberta.

La mobilització ciutadana ha estat una de les claus del seguiment que ha tingut la protesta. Desenes de veïns es concentren a la plaça de l'Àngel de la localitat cada dijous. Tot i així, hi ha qui no estava al corrent de la situació.«Aquesta mateixa setmana es va presentar una família que portava la seva nena que estava malalta perquè la visitessin, i vam ser nosaltres que els vam haver d'explicar que el CAP estava tancat i que havien de telefonar al 061», explica Fontcuberta.

El CAP Joan Mirambell atén una àrea de 25.000 habitants i tres poblacions: Caldes de Montbui, Sant Feliu de Codines i Gallifa. Des del tancament de les urgències, dos equips mòbils del Sistema d'Emergències Mèdiques cobreixen la zona. Els veïns també compten amb l'Hospital de Granollers com a centre de referència.

Negociació fallida

Notícies relacionades

Aquest dilluns, membres de la plataforma es van reunir amb representants de la conselleria i de l'ajuntament en una trobada en la qual es va manifestar l'allunyament entre les parts. L'alcalde, Jordi Solé (ERC), assegura que les dades proporcionades per Salut

-entre 10 i 12 trucades nocturnes al mes al 061 des de Caldes- demostren que el tancament no ha tingut efectes negatius. «Si no fos d'aquesta manera, demanaríem fer un pas enrere i tornar al sistema anterior. Per a nosaltres el més important és la qualitat del servei», assenyala. Caldes en Lluita insisteix que el seu objectiu continua sent recuperar les urgències nocturnes, i que mantindrà les seves accions de resistència.