REVÉS A LA PROPOSTA DE LA FAO

Sols una medusa del Mediterrani és comestible

La UE exigeix un test toxicològic per a la 'Cotylorhiza' abans del seu consum humà

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Quan l'Organització de Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) va proposar la introducció de meduses en la dieta humana per reduir la seva proliferació al Mediterrani va obviar un aspecte clau que desbarata bona part dels seus plans: només una espècie en aquest mar és comestible.

L'advertència va arribar ahir de boca de Josep Maria Gili, investigador del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i membre de l'Institut de Ciències del Mar. Gili va explicar que de totes les meduses mediterrànies només laCotylorhiza tuberculata és apta per al consum humà, i sempre després de superar una sèrie de proves toxicològiques imposades per la UE. «S'hauria de conservar i preservar, i això implica unes condicions de comercialització que ara no es donen», va argumentar. També va explicar que aquest tipus de medusa només està disponible a les costes dos mesos a l'any.

L'investigador va admetre que l'opció de consum és interessant donada la presència cada vegada més gran d'aquests animals a les platges, sobretot del mar Negre i el Mediterrani. Però va insistir en la necessitat de prendre precaucions. «No és agafar-ne i menjar-ne, ningú hauria de fer-ho pel seu compte, s'han de tractar per no tenir un problema toxicològic», va explicar Gili.

Notícies relacionades

El científic va posar d'exemple el cas de laPelagia noctiluca, una espècie molt abundant, però amb un contingut tòxic tan alt que fa indispensable un tractament que impossibilita que sigui «rendible».

Gili va recordar que el 95% de la medusa és aigua i l'altre 5%, una proteïna molt lleugera, i per això encaixaria millor «com a complement dietètic» que com a aliment.