Els pares d'un col·le en barracons se n'atipen i s'ofereixen per construir-lo

L'ampa d'un centre de Salt en mòduls des de fa 7 anys proposa aquesta fórmula a Ensenyament

El 40% dels progenitors estan a l'atur i treballarien en el projecte, assessorat per la Universitat de Girona

Uns pares recullen els seus fills a l’escola El Gegant del Rec, a Salt, ahir.

Uns pares recullen els seus fills a l’escola El Gegant del Rec, a Salt, ahir. / JOAN CASTRO

3
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA
GIRONA

«Una nova manera de fer les coses en temps de crisi». Així resumeix l'ampad'uncol·legideSalt(Gironès) la innovadora proposta que ha presentat a laConselleria d'Ensenyamentamb l'objectiu que els permeticonstruir-se ells mateixos, i amb materials ecològics, l'escola que fa set anys que esperen per substituir els barracons on estudien els seus fills.

La iniciativa va començar a prendre forma fa un any, quan les famílies de l'escolaEl Gegant del Recvan constatar que les dificultats econòmiques de la Generalitat farien molt difícil que es materialitzés l'acord adoptat pel Govern tripartit a finals del 2010, pel qual es va aprovar la construcció del nou centre educatiu amb un pressupost de cinc milions d'euros.

«Cada començament de curs tornàvem a demanar la novaescolai vam estar fent pressió fins que ens van cedir els terrenys on s'ha d'ubicar el nou col·legi, just al costat de l'actual, on hi ha els mòduls prefabricats», explica Jaume Borràs, un dels portaveus de l'associació de pares.

Però, malgrat disposar d'un solar, no han aconseguit que les obres es posin en marxa. Mentrestant, els seus fills estudien en instal·lacions precàries amb mòduls prefabricats sense aire condicionat que en els mesos de calor arriben a temperatures de fins a 30 graus a l'interior i sense espais comuns en què ubicar una biblioteca, un menjador, sales per a activitats extraescolars o un gimnàs.

El 18 d'abril passat es van reunir amb el delegat territorial d'Ensenyament a Girona, Albert Ba­yot, per explicar-li la seva pionera proposta per desencallar la construcció de l'escola. Una iniciativa que compta amb el beneplàcit de l'Ajuntament de Salt i amb l'assessorament tècnic de la Universitat de Girona (UG).

«És un projecte entusiasta que consisteix en la construcció per fases del nou centre per poder esponjar la inversió en uns quants anys. A mesura que es vagin habilitant aules i instal·lacions s'aniran ocupant per part dels alumnes que deixaran els mòduls prefabricats. El fet que un centre estigui al costat de l'altre permet fer-ho així», precisa Borràs.

ALTA TAXA D'ATUR / El Gegant del Rec té uns 350alumnesi molts dels seus pares estan a l'atur (un 40%, calcula l'ampa, pel fet que més de la meitat dels alumnes procedeixen de famílies d'origen immigrant). De manera que proposen que es contracti aquests desocupats per construir el nou centre. Els contractes s'haurien de sufragar a través de les ajudes al foment de l'ocupació que ofereixen la Unió Europea, el Govern central i la mateixa Generalitat.

A més d'aquest marcat caràcter «social», el col·legi es construiria amb biomaterials. Encara no han fet el projecte constructiu, a l'espera que Ensenyament es pronunciï, però disposen d'un esquema definit. «L'estructura de l'edifici serà de fusta i les parets poden ser de bloc de terra comprimida sense coure, encara que també es podria fer servir palla o fusta. La coberta estarà enjardinada, s'aprofitaran les aigües pluvials i la calefacció funcionarà a través d'una caldera de biomassa que podria aprofitar les restes de les podes de la ciutat», explica Borràs, que és aparellador i s'està especialitzant en aquestes construccions.

L'associació de pares considera que la seva proposta pot reduir a la meitat el pressupost de cinc milions que va adjudicar en un principi el Govern català per a la construcció de l'escola. L'equip directiu del centre considera que el projecte «millora les condicions» dels alumnes i és una aposta pels «valors humans», ja que el fet que la construeixin els mateixos pares afavorirà la «cohesió social». L'equip docent va acompanyar l'ampa quan va anar a explicar el projecte a Bayot i ha demanat una reunió amb alts càrrecs d'Ensenyament a Barcelona. «Una cosa que construeixes tu la cuides més. Per a nosaltres aquesta iniciativa és com un conte de fades», comenta una de les professores.

En el mateix sentit s'ha pronunciat l'Ajuntament de Salt, que ha donat el seu aval a la iniciativa perquè és «sostenible, participativa i més barata».

Notícies relacionades

EN ESTUDI / La pilota és a la teulada d'Ensenyament, que està «estudiant» el projecte. Les principals traves que es van posar de manifest en la primera reunió se centraven en el compliment de la normativa de construcció, un punt avalat pels arquitectes de la UG, i en problemes administratius, ja que el departament no sap com resoldre la singularitat del fet que la construcció es faci sense un concurs públic.

Un problema que per a l'ampa del Gegant del Rec és fàcilment superable, ja que, segons el seu parer, tot depèn de si realment hi ha «voluntat política» de resoldre'l.