TROBALLA CIENTÍFICA

Tenir el son molt agitat anuncia una imminent malaltia de Parkinson

Un estudi de l'Hospital Clínic indica que els trastorns de la fase REM al dormir són símptomes neurològics greus

1
Es llegeix en minuts
ÀNGELS GALLARDO / Barcelona

Les persones que pateixen alteracions greus del son en la denominada fase REM estan en alt risc de desenvolupar una malaltia neurodegenerativa greu, entre elles el mal de Parkinson i alguna forma de demència. Així ho indica un estudi coordinat des de l'Hospital Clínic, de Barcelona, que publicarà la revista científica The Lancet Neurology. La investigació, dirigida pel neuròleg Àlex Iranzo, conclou que el 82% dels que pateixen un trastorn del son en la fase REM, i així se'ls ha diagnosticat, desenvoluparan la malaltia de Parkinson a partir dels 60 anys. De fet, va afirmar Iranzo, aquest trastorn del son és "un primer símptoma" de la malaltia neurodegenerativa, encara no percebuda d'una altra forma.

Els que pateixen una alteració del son en la fase REM mobilitzen el seu cos estant adormits quan tenen malsons en què se senten atacats, o criden i donen cops a qui tenen al seu costat. "No tothom que es mou o dóna puntades mentre dorm pateix un trastorn del son en la fase REM", adverteix Iranzo, que suggereix acudir a un especialista en trastorns del son si es té la sospita de tenir un dormiment molt alterat.

Notícies relacionades

La fase REM del son és la més profunda, i s'hi entra cap a mitjanit. No tots els somnis que s'experimenten en aquest període poden ser recordats. La investigació del Clínic no pretén inquietar, va insistir Iranzo. "Suposa un repte per a la indústria farmacèutica, que ha de dissenyar medicaments capaços d'aturar la malaltia de Parkinson abans que el malalt comenci a patir tremolors, quedi rígid o tingui lentitud de moviments". Aquesta alteració neurològica és progressiva i incurable, i arriba a ser completament invalidant.      

   

Temes:

Parkinson