Sinistre astronòmic a Rússia

Un meteorit causa als Urals l'explosió més gran des del 1908

L'objecte va esclatar a uns 50 km d'altura amb l'energia de 20 bombes d'Hiroshima

Un miler de persones van resultar ferides, la majoria lleus per talls de vidres

Forat al llac gelat de Txerbakulformat per la caiguda d’un meteorit.

Forat al llac gelat de Txerbakulformat per la caiguda d’un meteorit. / AP / AFP

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

Mentre els astrònoms esperaven expectants el gran acostament a la Terra de l'asteroide 2012 DA14, que va passar ahir a 27.000 quilòmetres de la Terra convertit en un innocu i bonic espectacle astronòmic, el cel va tremolar ahir a prop de la ciutat russa de Txeliàbinsk, a la regió dels Urals, com a conseqüència d'un inesperat bòlid espacial que va esclatar a una altura d'uns 30 o 50 quilòmetres i va ocasionar una violentíssima ona expansiva, probablement l'explosió més gran a la Terra des de l'anomenat Esdeveniment de Tunguska, l'any 1908. Un miler de persones van patir ferides, encara que en la majoria dels casos van ser per talls lleus deguts a vidres que van sortir disparats de les finestres.

Les primeres dades «indiquen que estem davant d'una caiguda històrica», resumeix Josep Maria Trigo, investigador de l'Institut de Ciències de l'Espai de Barcelona (CSIC-IEEC) i coordinador de la Xarxa Espanyola de Bòlids i Meteorits. L'estimació de Trigo, que es va portar a terme en col·laboració amb Peter Brown, de la Western Ontario University, al Canadà, indica que l'objecte va ser un meteoroide que va penetrar a l'atmosfera terrestre a uns 18 quilòmetres per segon i l'explosió del qual va tenir una potència d'uns 300 quilotones, similar a 20 vegades la bomba d'Hiroshima. «Això suposa que va ser produït per un NEO [objecte espacial] d'uns 15 metres de diàmetre amb una massa d'unes 7.000 tones», prossegueix Trigo.

L'Agència Espacial Europea (ESA) va descartar que l'objecte fos un fragment desprès del 2012 DA14. «¡És increïble que hagi passat el mateix dia!», destaca l'especialista del CSIC. L'Esdeveniment de Tunguska, degut a l'explosió d'un asteroide més gran fa un segle, va arrasar uns 30 quilòmetres a la rodona en una regió despoblada de Sibèria.

FORAT DE SIS METRES / Ahir, l'esclat de Txeliàbinsk es va produir al matí, cap a les 9.20 hora local. L'estela deixada pel meteoroide al travessar l'atmosfera va ser observada nítidament per milers de transeünts i conductors. De resultes de l'explosió, segons van reportar els mitjans locals, van caure a terra petits fragments incandescents -els més grans pesaven un quilo o poc més-, sempre en zones sense edificis. L'efecte més visible va ser el forat d'uns sis metres de diàmetre que es va formar com a conseqüència d'un impacte en un llac gelat a prop de la ciutat de Txerbakul. A diferència del 2012 DA14, l'asteroide dels Urals no va poder ser detectat amb antelació perquè les seves modestes dimensions ho impedien, almenys per als telescopis que actualment es dediquen a aquestes funcions, considera Trigo. De fet, per aquest motiu és millor dir-ne meteoroide.

Les dificultats per cobrar l'assegurança en cas d'accident de trànsit han provocat que molts russos portin al cotxe una càmera de filmar. I aquest va ser justament el motiu que l'arribada del bòlid i la posterior explosió fos immortalitzada per tot arreu. En nombrosos vídeos, molts penjats a internet, es pot observar el que sembla l'apocalipsi: un objecte lluminós s'acosta pel cel, de sobte es fa de nit i, finalment, passa la gran explosió amb una llum encegadora. Les portes obertes es balancegen i els vidres de les finestres es trenquen i cauen als carrers. Mikhaïl Iurevitx, governador de la regió de Txeliàbinsk, la més afectada, va declarar que 950 persones havien resultat ferides, de les quals 700 corresponien a la capital provincial. Hi havia uns 200 nens.

Notícies relacionades

3.000 EDIFICIS / Les autoritats locals van informar, així mateix, que 3.000 immobles havien patit danys, especialment en finestres, i que el principal desperfecte corresponia a la caiguda d'un mur en una fàbrica. A més a més de Txeliàbinsk (un milió d'habitants), amb unes pèrdues estimades de 25 milions d'euros, també es van produir petits desperfectes en ciutats de les províncies de Sverdlovsk i Tiumen, així com al nord del Kazakhstan. El president de Rússia, Vladímir Putin, va ordenar al Ministeri de Situacions d'Emer-

gència que se subministri ajuda «immediata» als afectats. Com va informar l'agència Efe, les au­toritats van tallar provisionalment i per precaució el subministrament de gas. Molts ho van passar fatal després de l'ensurt inicial.