L'infermer que va atendre Quintana avala la versió de la pilota de goma

El sanitari afirma que no hi havia restes de brutícia ni objectes tallants a la ferida de la dona

2
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / Barcelona

L'infermer de l'Hospital de Sant Pau que va atendre Ester Quintana després de l'impacte que va rebre a l'ull a la manifestació de la vaga general del 14-N ha declarat davant el jutge que les característiques de la ferida són compatibles amb la versió que sosté la víctima, que assegura que va ser deguda al cop d'una pilota de goma llançada pels Mossos d'Esquadra

Així s'ha pronunciat el sanitari en la seva declaració com a testimoni de l'acusació davant el titular del jutjat d'Instrucció número 11 de Barcelona. D'aquesta manera, el sanitari descarta que l'origen del succés pel qual Quintana va perdre l'ull pugui ser degut a un cop rebut pel llançament d'una ampolla de vidre o un objecte similar.

Ferida neta

El testimoni ha declarat que les ferides que presentava Quintana no tenien l'aspecte que causa un objecte incís, ja que, ha recordat, es tractava d'una ferida neta, en què no van quedar restes de vidres, pals ni de cap altre objecte. D'aquesta manera, la versió de l'infermer contradiu la de l'exconseller d'Interior, Felip Puig, que en la seva compareixença al Parlament va apuntar que la dona hauria pogut resultar ferida al rebre el cop amb un objecte contundent llançat pels mateixos manifestants, pels aldarulls que tenien lloc a la zona.

Un altre extrem que sembla descartat és precisament el de la possible existència d'incidents entre policia i manifestants a la zona on Quintana va resultar ferida. Així ho ha afrmat l'operadora de càmera de la televisió local Graciamón que va gravar les imatges en què s'aprecia com la manifestant cau ferida després de sentir-se unes fortes detonacions.

Salves sense autorització

La treballadora de Graciamón, televisió local sense ànim de lucre subvencionada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha relatat al jutge que va gravar dos detonacions de diferent origen, ja que el so no coincidia. Tot plegat tot i que, segons ha relatat davant el jutge, no s'està registrant cap incident en aquest lloc en aquell moment, en què els manifestants es dispersaven tranquil·lament. La periodista assegura que va gravar les imatges de Quintana tapant-se l'ull i demanant ajuda uns 20 segons després de filmar les dues fortes detonacions.

El jutge instructor ha analitzat les comunicacions per emissora entre els Mossos d'Esquadra que integraven l'operatiu antiavalots de la manifestació del 14-N i ha comprovat que, fins al moment, no consta que cap comandament donés l'ordre de disparar pilotes de goma per dispersar la marxa.

Notícies relacionades

Segons fonts judicials, el jutge està a l'espera de rebre l'informe de la policia autonòmica sobre els moviments que van realitzar aquella nit les tres furgonetes antiavalots desplegades a la zona on Quintana va resultar ferida , abans de decidir si cita a declarar com a imputat algun dels escopeters.

Concretament, les sospites se centren sobre cinc mossos d'esquadra --pertanyents a aquelles tres furgonetes-- que en la franja horària dels fets van poder utilitzar escopetes o llançadores de projectils de goma, un artefacte d'espuma tova que segons Interior no pot causar lesions com les de Quintana.