DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER

Les retallades sanitàries dupliquen la despesa per a un pacient amb càncer

L'Aecc alerta de la falta de criteri a l'hora d'incloure transports sanitaris

Un pacient se sotmet a proves de detecció de càncer.

Un pacient se sotmet a proves de detecció de càncer. / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts

L'Associació Espanyola contra el Càncer (Aecc) ha elaborat un estudi per determinar les conseqüències de les retallades sanitàries en els pacients, que indica que unafectat per un tumor maligne que s'hagi de pagar elservei d'ambulància per rebre quimioteràpia o radioteràpia haurà de destinar un 150% més dels seus ingressos al tractament que un altre en les mateixes condicions amb el transport sanitari cobert.

L'Aecc calcula que un pacient amb càncer destina a la seva salut un 7,2% dels diners que guanya durant el tractament, si té eltransport sanitari cobert, o un 18%, si no el té, mentre que un ciutadà sa dedica a aquest fi només el 3% dels seus ingressos en el mateix període de temps.

Segons Raquel del Castillo, una de les autores del treball, l'estudi ha consistit a fer un seguiment de la normativa que desenvolupa elreial decret llei 16/2012, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat delSistema Nacional de Salut, i veure com afecten els pacients de càncer. Amb aquesta normativa sobre la taula i amb les dades de l'INE relatives a despesa en salut, l'Aecc ha vist que el fet de tenir o no cobert el transport sanitari no urgent per assistir a tractaments de quimioteràpia o radioteràpia fa que el desemborsament del pacient amb càncer per combatre la seva malaltia sigui molt diferent.

Diferències de més de 1.000 euros

Així, ha detallat Del Castillo, una afectada per càncer de mama en actiu, amb un salari de 18.000 euros anuals, que visqués a 100 quilòmetres de l'hospital i que necessités tractament durant vuit mesos hauria de pagar per ell un total de 451,54 euros si el transport sanitari l'hi cobrís la Seguretat Social. Ara bé, ha prosseguit aquesta treballadora social de l'Aecc, si la sanitat pública no li cobrís la despesa de l'ambulància per a anar a les seves sessions de quimioteràpia o radioteràpia, l'import seria de 1.546,54 euros.

I que la Seguretat Social cobreixi o no el transport sanitari no urgent dependrà, tal com ha afirmat aquesta especialista, de "criteris mèdics" encara no definits.

Per aquest motiu, l'Associació contra el Càncer demana al Govern que defineixi clarament quins seran aquests criteris mèdics i que tingui en compte la situació familiar de cada afectat, a l'hora d'establir si ha de pagar o no pel servei d'ambulàncies.

Perquè, calcula l'Aecc, la despesa mensual d'una família amb ingressos inferiors a 18.000 euros es pot veure incrementat en un 16% anual en les despeses en salut quan un dels seus membres sigui diagnosticat de càncer de mama, sent el 76% de la despesa a causa del transport per anar a tractament (zona rural).

Un altre aspecte de la modificació normativa sanitària que no agrada a aquesta entitat és el del copagament en la quimioteràpia oral, que entén "molt negatiu" per al pacient, que es pot veure temptat a demanar la químio en vena per no haver de pagar. I és que determinats medicaments antineoplàstics (sobretot els que tenen presentacions orals), tant si es dispensen a la farmàcia hospitalària (abans gratuïts) com si ho fan a les farmàcies del carrer, estan subjectes a aportació del pacient, encara que sigui reduïda, és a dir, que significa que l'usuari pagarà un 10% del preu total i mai més de 4,13 euros.

Notícies relacionades

Finalment, l'entitat crida l'atenció sobre l'"increment progressiu" de demandes d'ajudes que acusava l'organització abans de l'entrada en vigor del decret que modifica el sistema sanitari públic espanyol. L'aplicació de la norma, que canvia el sistema de copagament farmacèutic i obliga per primera vegada els pensionistes a aportar diners pels seus medicaments, entre altres modificacions, fa témer a l'Aecc que augmentin les necessitats d'ajudes econòmiques en col·lectius com el d'aturats, pensionistes o immigrants, cosa que, assegura, "desbordaria" l'entitat.

Actualment, explica l'Associació contra el Càncer, totes les necessitats derivades de la malaltia les cobreix la sanitat al 100% sempre que la persona estigui hospitalitzada, si bé algunes CCAA estan començant a estudiar el cobrament de serveis com el de la restauració a l'hospital o el dels seients inclinables per a descans de l'acompanyant a l'habitació.