Les universitats catalanes i els seus alumnes reaccionen al fenomen de les xafarderies 'informers' de Facebook

Professors de la UAB i Blanquerna consideren que les pàgines de xafardeig no suposen, de moment, un comportament "alarmant"

Imatge de l’’informer’ de Blanquerna.

Imatge de l’’informer’ de Blanquerna. / Facebook

2
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTÍNEZ / Barcelona

El nou fenomen entre les universitats catalanes,l''informer' de xafarderies, on els estudiants pengen els xafardeigs en una pàgina deFacebook, no és vist amb alarma pels centres universitaris. El Comissionat del rector per a la Societat de la Informació de laUABXavier Ribes, ha expressat la seva simpatia pel projecte, al considerar que "les iniciatives d'emprenedoria per part dels estudiants s'han d'empènyer". En una postura similar es posiciona el vicedegà de laFacultat de Comunicació Blanquerna i professor de Dret de la Comunicació,Joan Barata, que considera que "el fenomen forma part del dret a la llibertat d'expressió i que mostra una de les conductes inherents a la condició humana". La Universitat de Barcelona, que ha estat preguntada per aquest mitjà, ha preferit no fer declaracions en aquest sentit.

No obstant, els dos acadèmics coincideixen en "el problema social i jurídic" que podria generar un mal ús d'aquesta eina, "perquè es podria faltar al dret al honor i a la intimitat", reivindica el professor Barata. Lafundació Blanquerna, segons explica el seu vicedegà, ha demanat la retirada del logoen qualsevol d'aquestes pàgines per no confondre l'alumnat, perquè podria "creure que és una pàgina oficial de la universitat". Ribes, per la seva part, ha explicat que a l''informer' de la UAB'informerUAB "no hi apareix cap logo" i, si així fos, també n'exigirien la retirada. En els dos casos han anunciat que "estaran pendents de com evoluciona el fenomen amb precaució", encara que de moment no veuen necessari prendre mesures.

Opinions divergents entre estudiants

Notícies relacionades

No obstant, l'opinió entre els estudiants divergeix més que entre el professorat, perquè, encara que són milers els que s'han fet "fans" de la pàgina, molts altres ho consideren "ridícul i preocupant". "Es tracta d'un nou suport per presentar lapremsa rosa, però amb un atribut més: l'anonimat. Aquest fet genera que la gent digui allò que realment pensa i això pot ser molt positiu, però també molt negatiu", explica l'estudiant de publicitat de Blanquerna, Àlex Insua. En la mateixa línia s'expressa la delegada de quart de Periodisme, Carlota Marzo, que considera que és "un 'divertimento' més, que fa riure i serveix per desconnectar", encara que reconeix que pot "comportar problemes en un futur".

"L''informer' és un retrocés absolut per als estudiants universitaris, que sembla que amb el seu comportament tornin a l'escola", denuncia l'estudiant de Periodisme Patricio Urbano. A més, reflexiona sobre "què és el que realment faran els estudiants a les facultats" i mostra la seva preocupació per l'anonimat de l'eina. "Considero immoral que declaracions d'aquesta envergadura no vagin firmades i encara més, entre estudiants de comunicació", lamenta Urbano. "Lesxarxes socials han permès crear un submón altern a la realitat, on la gent s'atreveix a dir coses que després són incapaços de fer en el cara a cara o en el cos a cos", afegeix l'estudiant de Filologia Catalana de la UAB, Pep Antoni Roig. A més, alerta que "tots aquells que critiquen la teleporqueria perquè s'hi exposa la vida privada de les persones, s'estan convertint en esclaus de les seves pròpies paraules".