AVANÇ PER aconseguir una alternativa als antiretrovirals

Una vacuna terapèutica controla temporalment el virus de la sida

Investigadors del Clínic redueixen el VIH en un 90%, tot i que reapareix en un any

La troballa no es comercialitzarà però és un gran pas cap a un control permanent

Felipe García (assegut), Josep Maria Gatell i la doctora Teresa Gallart.

Felipe García (assegut), Josep Maria Gatell i la doctora Teresa Gallart. / EFE/ ALEJANDRO GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Un grup d'investigadors de l'Hospital Clínic de Barcelona han desenvolupat i provat amb èxit en pacients una vacuna terapèutica contra la sida que per primera vegada redueix en un 90% la càrrega del virus VIH, tot i que els seus efectes són temporals. Aquesta troballa suposa un avanç de cara a aconseguir en un futur pròxim controlar la malaltia sense necessitat d'administrar fàrmacs antiretrovirals tota la vida, com passa en l'actualitat.

«No hi hem arribat, però ens hi acostem», va assegurar ahir el cap de Malalties Infeccioses del Clínic, Josep Maria Gatell, per a qui aquest nou pas endavant en la recerca de la sida demostra que és possible aconseguir una vacuna terapèutica que controli la replicació del virus de manera permanent, informa Efe.

La vacuna terapèutica -una denominació que es dóna a les vacunes destinades a combatre malalties, no a prevenir-les com les tradicionals- desenvolupada al Clínic en el marc del projecte Hivacat és la que ha obtingut una millor resposta virològica fins avui, però només aconsegueix el control del virus temporalment, un màxim de 12 mesos, abans que el VIH torni a fer-se present de forma gradual. Marca, doncs, un camí, però encara no és un producte comercialitzable. En els pròxims quatre anys aquest grup d'investigadors seguiran treballant per poder combinar-la amb altres estratègies que converteixin els seus efectes en permanents.

CAP A LA CURACIÓ FUNCIONAL / «Aquesta vacuna representa un pas molt significatiu, però no tirarà endavant perquè no hem aconseguit curar cap pacient. En la sida parlem de blanc o negre. Hem d'aconseguir la curació funcional [controlar el virus sense dependre d'antiretrovirals] com a pas cap a l'eradicació», va explicar Gatell.

L'actual tractament amb fàrmacs antiretrovirals és un èxit decisiu de la medicina moderna que ha millorat de manera molt significativa la supervivència i la qualitat de vida dels malalts de sida, però té l'inconvenient que s'ha de mantenir de manera indefinida. Al ser administrats al pacient durant tota la vida, els antiretrovirals poden tenir efectes tòxics a llarg termini i el seu cost és molt elevat. Si s'aconsegueix la vacuna terapèutica definitiva, aquest seria un tractament molt més assequible, ja que s'administraria únicament de forma temporal.

CAPACITAT DESTRUCTORA / L'investigador principal de la troballa presentada ahir, Felipe García, va explicar que, tot i que hi ha altres grups de recerca que treballen sobre la vacuna terapèutica de la sida, no totes les que s'han desenvolupat fins avui funcionen i només la del Clínic ha aconseguit una capacitat de destrucció del virus del 90% de mitjana. En concret, el que ha aconseguit aquesta nova vacuna terapèutica és un canvi molt rellevant en el balanç entre el virus i la resposta immunològica de l'organisme.

Notícies relacionades

La vacuna utilitza les cèl·lules dendrítiques del pacient «activades» amb el virus del mateix malalt, prèviament inactivat per calor al laboratori, cosa que provoca que la infecció freni la seva expansió en el sistema immunitari, van explicar els investigadors.

La sida afecta unes 30.000 persones a Catalunya, 150.000 en el conjunt d'Espanya i uns 30 milions a tot el món. El resultat de la recerca dels científics catalans s'ha publicat a la revistaScience Translational Medicine.