CANVI D'ERA MAIA

I el món no s'ha acabat

El temple del Gran Jaguar, testimoni de la històrica cerimònia del 13 B'aktun a Guatemala

Cerimònia maia per acomiadar l’últim sol d’aquesta era i rebre el B’aktun13, davant el Temple Gran Jaguar, a Guatemala.

Cerimònia maia per acomiadar l’últim sol d’aquesta era i rebre el B’aktun13, davant el Temple Gran Jaguar, a Guatemala. / DARIO CHIQUITO (EFE)

2
Es llegeix en minuts

I elmón no s'ha acabat. malgrat els mals auguiris d'alguns, elTemple del Gran Jaguar, al Parc Nacional de Tikal (Petén,Guatemala), ha estat el principal testimoni d'una històrica cerimònia en què s'ha recreat la mil·lenària culturamaia, que fa 5.200 anys va predir el canvi d'una nova era per a lahumanitat.

Sota l'imponent temple que va ser construït durant el mandat del governant maia Hasaw Cha'an Kawil (682-721 dC), grups artístics vestits com els antics maies, amb plomalls, màscares i torxes de foc, han dansat i li han demanat al Creador guiar el país pel camí de l'abundància i la pau.

Ofrenes com una pell de jaguar han estat ofertes al rei, i de seguida el grup Jade, amb vistoses i acolorides vestimentes, ha ofert la dansa de la creació i del blat de moro, el principal producte alimentari dels pobles indígenes guatemalencs. "Gràcies Creador i Formador d'aquestes terres que ens alimenten cada dia i que vas ensenyar als nostres avis a cultivar el blat de moro", ha relatat una integrant del grup artístic de la posada en escena de l'ancestral cultura maia en ascendència cronològica.

Nou cicle

El joc de pilota maia també s'ha recreat durant la cerimònia a Tikal, on hi ha almenys set camps dels més de 300 que existeixen a Guatemala.

La dramatització i el muntatge artístic que va tornar al passat centenars de guatemalencs i estrangers que van poder ingressar a aquesta ciutat que va ser el bressol de la cultura maia, va ser televisada a més de 200 països, segons les autoritats.

La cerimònia ha estat presenciada pels presidents de Guatemala, Otto Pérez Molina, i Costa Rica, Laura Chinchilla, entre altres personalitats assistents.

L'acte forma part de les activitats oficials per acomiadar el 13 B'aktun. que aquest divendres posa fi a un cicle de 5.200 anys, segons el calendari maia. La fi del món, segons altres...

Notícies relacionades

Durant la cerimònia, acompanyada de música tocada amb instruments vernacles, s'ha rendit homenatge al llegat que va deixar la civilització maia a la humanitat, que aquest divendres rep l'Oxlajuj Ak'abal (nova albada). També s'ha presentat un documental en què l'arqueòleg Oswaldo Gómez va destacar que Tikal va ser un dels regnes més poderosos de la història, cosa que es reflecteix en els seus monuments arquitectònics.

Milers de turistes han assistit a les cerimònies a les ciutats maies i llocs sagrats dispersos per tot el territori guatemalenc per acomiadar el cinquè sol durant tot el dia.