Tensió en la conferència sectorial

Wert convoca una nova trobada arran de la rebel·lió de tres conselleres

El ministre nega que la reforma vagi en contra de la immersió lingüística

Educació cedeix davant el risc d'un bloqueig jurídic a la tramitació de la llei

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO M. YAGÜE
MADRID

Pprimer la sonora plantada de la consellera catalana, Irene Rigau, i després el fort debat amb la d'Andalusia, Mar Moreno, i la viceconsellera basca en funcions, Marian Ozcáriz, van forçar el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, a convocar una nova conferència sectorial d'Educació per al pròxim dia 19 i afluixar el pas en el tortuós camí per aprovar la reforma educativa. «Hem hagut d'ensenyar les dents, anunciant accions legals, perquè aquesta reunió vulnerava claríssimament el reglament de la conferència sectorial a l'haver presentat canvis amb tan poc temps», va assegurar Moreno. La viceconsellera basca i antiga assessora al Ministeri amb l'Executiu del PSOE també va plantejar el «flagrant defecte de forma» en la convocatòria perquè no es complia el termini mínim de 10 dies des de la remissió de la documentació a les autonomies.

«Des del punt de vista jurídic es complia la legalitat, però com que és tan important debatre i polir aspectes hem optat per ampliar el termini de consulta amb una quarta reunió», va exposar Wert amb el to cavallerós i dialogant que sol mostrar davant dels mitjans. No obstant, segons les comunitats governades pel PSOE, Wert ha cedit per evitar una amenaça d'impugnació de la conferència, davant el risc que es pogués bloquejar jurídicament la tramitació de la llei.

PERIPLE PELS PASSADISSOS / El ministre va poder comprovar, en una de les conferències més tenses i mogudes que es recorden, com el text presentat als consellers aconseguia, com era d'esperar, l'aval dels representants del PP, però topava amb les discrepàncies dels d'Euskadi, Andalusia, Astúries i Canàries i el rebuig total de Catalunya, escenificat amb l'abandonament de la consellera Irene Rigau, al considerar que la proposta del Govern és «inadmissible», ja que «relega» el català a una «segona o tercera fila».

Notícies relacionades

«Per nosaltres, el model lingüístic és innegociable. La proposta del Govern central envaeix les competències recollides a l'Estatut i la llei autonòmica d'educació», va repetir una indignada Rigau en rodes de premsa fetes per torns durant gairebé una hora en un periple surrealista amb més d'un centenar d'informadors pels passadissos de la segona planta. ¿La causa? Ensenyament es va oposar que Rigau comparegués davant un plafó del ministeri i el departament de Wert li va negar un altre espai que no fos el passadís.

LA «PROPORCIÓ RAONABLE» / «No estem envaint la competència educativa de Catalunya ni posant una quota que suposi disminuir el pes del català», va replicar Wert al final de la reunió, després de retreure a Rigau el seu cop de porta. «És fals que vagi contra la immersió lingüística», va arribar a assegurar, emparant-se en les sentències dictades pel Tribunal Suprem i el Constitucional per justificar l'ambigua expressió inclosa al text segons la qual l'idioma cooficial, el català, ha de tenir un tracte diferenciat «en una proporció raonable». Aquí, en la limitació del seu pes com a llengua vehicular de l'ensenyament, radica per a Rigau el pitjor atac.