EMERGÈNCIA SOCIAL

El PSOE segueix negociant amb el Govern central i no descarta sumar-se a l'acord antidesnonaments

Els socialistes volen que el llindar de renda se situï en 22.000 euros i l'Executiu es manté en 19.000

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / Madrid

Després de tres dies de negociacions maratonianes entre el Govern central i el PSOE sobre desnonaments, les converses continuen en el quart, quan falten poques hores perquè l'Executiu aprovi les mesures més urgents, via decret llei, en el Consell de Ministres d'aquest dijous. Fonts socialistes han explicat que segueixen parlant amb el Govern, aquesta vegada a través del telèfon, i que no descarten que en l'últim moment es puguin sumar a un pacte que no ha estat possible en les jornades anteriors.

Aquest mateix matí, en la reunió amb el grup parlamentari al Congrés, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha donat una llarga explicació sobre la negociació. Segons fonts presents en la trobada, Rubalcaba ha assenyalat que ara mateix hi ha tres diferències importants amb el Govern. La primera, sobre la moratòria, "que nosaltres creiem que ha de beneficiar totes les famílies protegides pel codi de bones pràctiques", ha dit. La segona, sobre la "profunditat" de la reforma de la llei hipotecària (es negociarà amb més calma), que el PSOE "vol que s'acabi amb les situacions d'abús dels bancs perquè no es repeteixi la situació que estem vivint". I la tercera, sobre el mateix codi. Fins ara, les entitats financeres s'hi poden acollir o no. Els socialistes, en canvi, volen que sigui de compliment "obligatori". Tot i així, el cap de l'oposició ha volgut subratllar que l'actitud del seu partit està sent "constructiva".

La clau és qui es podrà acollir a la paralització dels desnonaments, que en principi durarà dos anys, com han ofert els bancs. El PSOE vol situar el llindar de renda en 22.000 euros per any per a una unitat familiar, mentre que el Govern insisteix que el límit no superi mai els 19.000.

Notícies relacionades

La diferència entre una xifra i l'altra, ha dit aquest matí la vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, a la Cadena SER, és "fonamental" per a moltes famílies. Però hi ha més punts. Segons els socialistes, l'Executiu no ha garantit que n'hi hagi prou amb aquesta condició, i sospesa posar algun altre requisit per disfrutar de la moratòria, com el de tenir un determinat nombre de fills a càrrec. Els d'Alfredo Pérez Rubalcaba, en canvi, consideren que n'hi hauria prou complint amb el llindar de renda perquè s'apliqui la paralització del procediment de desallotjament.

Els "esculls"

Per Valenciano, el diàleg amb el Govern ha estat "enormement positiu", ja que s'han produït "avanços" importants. "Però encara queden alguns esculls per aclarir", ha afegit. Per la seva part, el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, ha acusat el PSOE de tenir "vertigen" a segellar un acord amb l'Executiu.

Temes:

Desnonaments