DAVANT EL REBUIG CONSERVADOR

França aprova aquest dimecres el matrimoni gai

El Consell de Ministres sancionarà el projecte de llei per al 2013, una promesa electoral d'Hollande

1
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres delGovern de França té previst aprovar aquest dimecres elprojecte de llei a favor delmatrimoni i l'adopció homosexual, davant el rebuig de conservadors i institucions religioses però quela majoria d'esquerres del Parlament francès tirarà endavant a principis del 2013.

La reunió habitual del Govern deJean-Marc Ayraultté a la seva agenda la presentació i posterior aprovació d'aquest text que equipara les unions homosexuals a les dels heterosexuals, una iniciativa que troba cada vegada més suport entre els francesos.

Es tracta d'una promesa electoral del president,François Hollande,i, a més, és la primeragran reforma social del seu quinquenni sis mesos després de la seva victòria a les urnes.

Fins ara, l'única unió legal d'homosexuals a França és el Pacte Civil de Solidaritat (PAC), una forma d'unió civil aprovada el 1999, sota el Govern del socialistaLionel Jospin, però més restrictiva que el matrimoni, aprovat en països com Holanda, Bèlgica, el Canadà, Espanya, Suècia, Sud-àfrica, Noruega, Portugal, Islàndia, l'Argentina i part dels Estats Units, Mèxic i el Brasil.

Matrimoni sí, adopció no

Segons els últims sondejos, la majoria dels francesos es declaren a favor de la legalització del matrimoni homosexual (58%), però no que aquests puguin adoptar (48%). La tendència històrica mostra una evolució a favor del projecte. El maig del 1995, el 51 % dels francesos acceptaven el matrimoni entre dues persones del mateix sexe i únicament el 39% es declarava favorable a l'adopció.

Notícies relacionades

Les associacions de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals (LGBT) consideren que haver d'esperar al 2013 per equiparar els seus drets als de la resta dels seus conciutadans suposa una demora innecessària. Jueus, musulmans protestants i ortodoxos han manifestat obertament el seu rebuig al matrimoni gai. La principal pressió confessional prové del cardenal catòlic André Vingt-Trois.

Els grups de pressió a favor del matrimoni gai tampoc estan completament satisfets amb el projecte de llei perquè no aborda la procreació mèdica assistida, encara que el text podria patir modificacions durant el seu examen parlamentari, previst per al pròxim mes de gener.