Procés electoral A LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

Quatre candidats a rector de la UB en les eleccions més disputades

Guàrdia es retira 'in extremis' al no haver aconseguit formar una llista unitària

Gutiérrez Fruitós se suma a una carrera en què Dídac Ramírez opta a la reelecció

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ
BARCELONA

Les eleccions a rector de la Universitat de Barcelona (UB) del dia 22 de novembre van camí de convertir-se en les més disputades de la història recent de la institució, i, tal com estan les coses, possiblement no es resoldran fins a la segona volta, cinc dies després. Quatre catedràtics han decidit concórrer finalment als comicis, en un ventall d'alternatives que compta amb una candidatura inesperada i una baixa d'última hora. I és que hores després que l'actual mandatari, Dídac Ramírez, presentés en públic la seva llista per optar a la reelecció es va saber que el degà de la Facultat de Biologia, Joaquim Gutiérrez Fruitós, també ha inscrit en el registre del centre una candidatura encapçalada per ell mateix. I aquest mateix divendres, hores abans que s'acabés el termini perquè els aspirants formalitzessin la seva intenció de participar en els comicis, el catedràtic de Psicologia Joan Guàrdia, que havia expressat la seva «ferma voluntat» de presentar-s'hi, va anunciar la seva retirada definitiva.

AFRONTAR LES RETALLADES / La candidatura de Gutiérrez Fruitós, una gran sorpresa per a molts membres de la comunitat universitària, sorgeix fruit dels contactes que en els últims temps s'estaven mantenint per crear una llista formada per degans de diferents facultats. Per això la llista del responsable de Biologia es presenta com «una alternativa d'unitat». Entre els seus col·laboradors figuren Gonzalo Bernardos i Carles Carreras, vicerectors amb Ramírez fins que va ser destituït, l'octubre passat. També opta al rectorat la catedràtica de Fisicoquímica Victòria Girona, que va anunciar la seva intenció d'aspirar al càrrec el juliol passat, per dotar de «més transparència» la gestió de la UB i garantir la seva «autonomia», segons va dir. A aquesta mateixa voluntat d'independència apel·la Josep Antoni Bombí, catedràtic d'Anatomia Patològica, que, segons consta en el seu programa, aposta per reforçar el vincle de servei de la universitat i adaptarlo a les demandes socials.

Notícies relacionades

Joan Guàrdia, que a priori figurava com un dels candidats, va publicar ahir una carta oberta a la comunitat universitària en la qual oficialitzava la seva renúncia davant la impossibilitat d'aconseguir una candidatura unitària, cosa que considera imprescindible per poder afrontar l'actual context econòmic i polític de la UB. «No volem contribuir a la desunió que genera un nombre elevat de candidatures», diu el comunicat.

La campanya electoral, que comença dimecres que ve, promet ser calenta, amb Dídac Ramírez com a principal adversari a batre. Conscient que serà el blanc de totes les crítiques, el rector va sortir a escena dimarts passat per fer gala de «la bona gestió financera» del seu equip, que va aconseguir recuperar l'equilibri pressupostari malgrat arribar a suportar un dèficit estructural d'uns 20 milions d'euros, segons va afirmar. «I tot això fent front a unes retallades de 200 milions», va presumir Ramírez.