Anar al contingut

Creix l'ús del català a la xarxa

Cada vegada són més els portals i aplicacions que presenten la seva versió en llengua catalana

JARA CEREZUELA / Barcelona

L'agrupació de Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d'Àmbits Cívics (WICCAC) ha presentat un informe en què es recullen diverses dades sobre l'ús del català a la xarxa. Segons l'estudi, el percentatge de l'ús del català és del 61,23%, un 0,10% superior al del mes de setembre, i té expectatives de seguir creixent.

Entre les empreses i portals que han apostat per presentar les seves versions en una altra llengua destaquen les cadenes d'electrodomèstics Confort i Tien21. També el popular programa de comunicació Skype ha llançat la seva versió 6.0, redissenyada i amb set noves llengües, entre les quals hi ha el català.

Microsoft, un dels gegants de la tecnologia, presentarà el pròxim 8 de novembre el seu nou sistema operatiu, Windows 8, i la seva versió per a telèfons mòbils avançats, el Windows Phone 8. L'acte se celebrarà exclusivament a Barcelona, i hi intervindran el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Carles Flamerich; el director general de Microsoft a Catalunya, Carles Grau, i el director general de Barcelona Digital Centre Tecnològic, Carles Fradera.

Activitat d'empreses catalanes

A més, cada vegada hi ha més empreses catalanes que reben reconeixements pel seu treball. La creadora de l'aplicació uWhisp, integradora de xarxes socials, ha guanyat un dels World Technology Awards, en la mateixa categoria que van aconseguir el 2003 els fundadors de Google, i el 2009 Mark Zuckeberg, creador de Facebook.

La comunitat catalana és molt activa a la xarxa. El sistema operatiu lliure Ubuntu ha presentat una millorada versió traduïda al català, elaborada per voluntaris del portal Softcatalà. També en destaca la gran participació dels territoris catalans en el concurs fotogràfic més gran de la història, el Wiki Loves Monuments 2012, en què s'han recollit imatges d'arreu del món.

El català domina Viquipèdia

Mark Graham, investigador de la Universitat d'Oxford, ha realitzat un estudi de les llengües més usades en cada país, amb dades oficials de la Viquipèdia. Graham destaca el domini del català a Espanya, ja que la Viquipèdia aconsegueix 35.000 articles, davant dels 19.000 de la seva versió en castellà. Segons l'estudi, aquesta diferència de contingut es deu al fet que la versió catalana té més articles sobre elements patrimonials i accidents geogràfics dels territoris de parla catalana. L'investigador conclou que “en cap lloc del món podem veure una visibilitat tan alta d'una llengua relativament petita”.

0 Comentaris
cargando