Mobilitzacions en l'ensenyament

Els pares d'alumnes fan història amb el seu boicot a Wert

Les famílies fan pinya per primer cop davant l'«atac a l'escola sense precedents»

Els convocants xifren en un 80% el seguiment i el ministeri en el 23%

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO M. YAGÜE
MADRID

Ja no sorprèn cap tipus de vaga o mobilització. I encara menys contra les retallades i les provocacions del ministre d'Educació, José Ignacio Wert. Però la d'ahir, amb nens i pares a les places en lloc de ser a les aules, passarà a la història del món educatiu per ser la primera «vaga de pares». «Una protesta sense precedents per un atac sense precedents als drets dels alumnes i la família», va justificar ahir José Luis Pazos, portaveu de la confederació majoritària de pares de l'ensenyament públic (Ceapa), convocant de la mobilització, que va avisar Wert i el seu equip que les famílies presentaran batalla i continuaran amb les mobilitzacions «perquè no estan disposades que les coses continuïn anant per aquest camí». El camí, segons Pazos, es diu més retallades, i una reforma educativa amb receptes del passat, com les revàlides, la repetició de curs i els itineraris segregadors. La Ceapa va aclarir que ha demanat als professors que no siguin ells els que vagin a la vaga. «Han assumit molts sacrificis i ara ens toca a nosaltres», van explicar els pares.

L'aturada, com totes les dignes d'aquest nom, no va estar exempta de la guerra de xifres de seguiment, un 80% segons els convocants, i només un 23% segons el Ministeri d'Educació. El departament de Wert i alts càrrecs del PP van seguir ahir amb la seva política de minimitzar-la i desacreditar-la atribuint-li un caràcter ideològic afí a l'extrema esquerra. Fins i tot la secretària d'Estat d'Educació, Monserrat Gomendio, imitant Mariano Rajoy, després de la manifestació de la Diada, va agrair a la majoria silenciosa de pares «amb responsabilitat» que no van respondre a la convocatòria.

Notícies relacionades

ATURADA ORGANITZADA / L'aturada, molt desigual, va comptar amb una implicació escassa de les famílies catalanes, perquè la principal federació d'ampes en aquesta comunitat, la Fapac -que no està associada a la Ceapa-, no va cridar els seus afiliats a mobilitzar-se. Però va tenir un gran ressò a Astúries, Andalusia, i fins i tot en autonomies governades pel PP, com la Comunitat Valenciana i Madrid. Milers de pares van col·laborar per deixar molts pupitres buits demanant el dia lliure o recorrent a familiars, amics i voluntaris. Fins i tot en alguns col·legis, com el de la Virgen de la Paloma, al centre de Madrid, l'ampa es va organitzar per fer torns i poder cuidar els nens durant l'horari laboral.

RETALLADES INSUPORTABLES / Els pares van clamar contra l'augment del nombre d'alumnes per aula i el deteriorament de l'escola pública. Per a molts és insuportable l'eliminació de les ajudes per a llibres i menjador. «No tots podem gastar 180 euros de cop en material», va explicar Mari Carmen Amador, mare de dos nens de 7 i 10 anys. «És intolerable que hagin de passar gana. No s'entén que dels 44,2 euros de despesa pública per escolar al dia, segons dades facilitades per Wert, no es puguin destinar els 4,2 euros a menjar, que se suposa que és primer», va comentar Luis Durán, pare de tres nens del col·legi San Cristóbal, on ahir va faltar a classe un 85% de l'alumnat.