INVESTIGACIÓ SOBRE L'ESTACIÓ

L'Organització Meteorològica invalida el rècord mundial de temperatura més elevada

Els 58 graus assolits a Al-Azizia (Líbia) el 1922, que figuren a tots els manuals, van tenir un error d'anotació

La nova marca oficial passa ara als 56,7º assolits el 1913 a la Vall de la Mort, a Califòrnia

La vall de la Mort, de Califòrnia.

La vall de la Mort, de Califòrnia.

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / Barcelona

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha decidit invalidar elrècord detemperaturamés alta registrada a la Terra i documentada amb mètodes moderns, que corresponia un observatori de Líbia i que s'havia assolit el 1922, per considerar que el mesurament va ser erroni. Concretament, l'OMM ha anul·lat els 58 graus registrats el 13 de setembre de aquell any a la localitat d'Al-Azizia i ara el rècord passa a ser propietat d'un observatori situat al ranxoGreenland,a laVall de la Mort (Califòrnia), que va registrar 56,7º el 10 de juliol de 1913.

La dada d'Al-Azizia, que figura en infinitat de llibres sobre meteorologia i fets curiosos, ja havia estat qüestionada per nombrosos especialistes, però des d'avui queda fora de la taula de rècords de l'OMM.

No es va repetir

El principal argument per invalidar la dada d'Al-Azizia, localitat a uns 55 quilòmetres al sud de Trípoli, és que cap de les estacions pròximes va marcar aquell dia una temperatura similar. Tampoc l'estació va tornar a superar els 50 graus entre el 1927 i el 1984, destaca l'OMM. De fet, hi ha observatoris de Líbia que habitualment arriben a temperatures superiors a les d'Al-Azizia.

La decisió s'ha pres després d'una investigació "plena de perills", com diu la mateixa OMM en un comunicat, perquè es va desenvolupar durant la revolució líbia del 2011. Entre els membres del comitè d'anàlisi es trobaManola Brunet, professora de laUniversitat Rovira i Virgili (URV), a Tarragona.

L'organització dependent de l'ONU atribueix els erronis 58 graus (a vegades figura com 57,8º) al fet que qui estava al comandament de l'estació meteorològica "no tenia formació en l'ús de l'instrument de mesurament" i devia llegir erròniament la temperatura que marcava el termòmetre. A això s'hi ha d'afegir que l'estació se situava sobre una base d'asfalt, un material que augmenta artificialment la temperatura ambiental, en lloc de la recomanada superfície de gespa.

"La mesura de 58 graus està escrita amb una cal·ligrafia diferent de la de les entrades anteriors i sembla que la persona que escrivia no tenia clar en quina columna anotar les temperatures", ha explicat al seu blocChristopher Burt, especialista de l'OMM, segons informa l'agència Efe.

Notícies relacionades

L'aparell utilitzat en aquells mesuraments consistia en una barra magnètica d'aproximadament un centímetre de gruix que, propulsada per la dilatació del mercuri al pujar pel termòmetre, pujava o descendia per marcar la temperatura. La mesura correcta en aquest tipus de termòmetres és la que marca l'extrem inferior de la barra magnètica, i no el superior, que, pel seu gruix, donaria una mesura de set graus més. Segons l'OMM, l'observador inexpert podia haver pres com a referència l'extrem superior i registrar així els 57,8 graus, una mesura que, al restar els set graus del suposat error, hauria estat de 50,8 graus.

El rècord de fred

Com a curiositat, sempre segons l'OMM, la temperatura mínima mesurada amb registres instrumentals moderns (a partir del segle XX) correspon a la base deVostok, a l'Antàrtida, amb -89,2º, assolits el 21 de juliol de 1983.