JUAN CARLOS GARCÍA CUARTANGO / ANALISTA

L'enginyer que va obligar a replantejar l''Explorer'

Juan Carlos García Cuartango, davant el seu ordinador, a Madrid.

Juan Carlos García Cuartango, davant el seu ordinador, a Madrid. / AGUSTÍN CATALÁN

1
Es llegeix en minuts

Durant força temps va ser el flagell de Microsoft, que dubtava si demandar-lo o fitxar-lo. Juan Carlos García Cuartango, enginyer de telecomunicacions i analista de seguretat de Burgos i actual director de l'empresa Instituto para la Seguridad de Internet (Intisec), es va fer famós el 1998 quan va descobrir l'anomenat forat de Cuartango, un problema greu que afectava el navegadorInternet Explorer 4.01i permetia a un servidor d'internet extreure informació dels ordinadors dels internautes que navegaven per les seves pàgines web, segons laHackstory, o fins i tot instal·lar programes sense permís de l'usuari. En la millor tradicióhacker, García Cuartango ho va denunciar de forma privada a Microsoft, però com que no li van fer ni cas i ho van mantenir en la versió següent del programa, va difondre la història a la web.

Notícies relacionades

Després vindria el descobriment de diverses anomalies més a l'Office 97i a l'Outlook Express.L'escàndol va obligar Microsoft a replantejar-se la seguretat dels seus navegadors, el seu programa d'oficina i el de correu. A Redmond, seu central de la companyia nord-americana, començaven a estar desbordats davant tants errors. Això sí, va aconseguir que el prenguessin seriosament i li contestessin els missatges a tota velocitat.

«Són coses que es fan quan ets més jove. Ara ja ho he deixat», explica. A les noves generacions dehackersels veu amb certa distància.«Ara molts estan al servei de la delinqüència organitzada, sobretot russa, i es dediquen a robar», afegeix. A més a més, s'ha fet fan de Microsoft, elogia Bill Gates i diu fàstics d'Apple, a la qual acusa de crear«el màrqueting religiós».