RAMÓN MARTÍNEZ / EL CRAC DE LES RSAN

El 'captador' de caixers que protegeix bancs

Ramón Martínez, a Saragossa.

Ramón Martínez, a Saragossa. / CHUS MARCHADOR PINILLOS

1
Es llegeix en minuts

Protagonista d'alguna de les històries més rocambolesques delhackinghispà, Ramón Martínez, a qui va inculcar l'afició als ordinadors la seva mare, que era radioaficionada, és avui director d'una de les empreses de tecnologia vinculades al sector bancari més importants d'Espanya. Però amb l'àliesRampa, va començar a trastejar amb l'entrada a ordinadors amb la xarxa RSAN i després amb X.25, la primera que permetia accedir a sistemes telemàtics de tot el món a grans empreses i bancs. Utilitzar-les per a fins propis (phreaking) era«una cosa que no estava ni prohibida»,assegura.

D'aquest«compartir recursos amb la banca»va sorgir una de les seves gestes més sonades en el mónunderground. Va ser quan va aconseguir el control d'un caixer automàtic al port d'Alacant per utilitzar-lo com a mòdem particular i aquest va començar a canviar saldos a la banda mag-

Notícies relacionades

nètica de les llibretes d'estalvi que introduïen els clients. Com que la connexió amb el servidor central no era permanent, es gravava el nou saldo.

«A un mariner que acabava de desembarcar li va donar un saldo de 2 milions de pessetes i l'home va córrer a gastar-se'ls de festa amb els companys. Quan el banc se'n va adonar, els hi va reclamar i el pobre, que va al·legar que pensava que li havia tocat un sorteig, va haver de tornar-ne una part. Vaig estar a punt de confessar que era jo el que tenia intervingut el caixer i que aquest s'havia tornat boig amb el codi que li posava, però com que al final es va arreglar tot vaig callar»,explica. Després crearia Encomix, el primer proveïdor independent.