DESASTRE A L'ALT EMPORDÀ

Felip Puig confia en les bones perspectives climatològiques per aturar el foc

Les condicions meteorològiques auguren un augment de la humitat relativa fins al 70%, una disminució de fins a10 graus de les temperatures i l'absència del vent

Els efectius se centraran en els focos de Terrades i Darnius, i en els nuclis de Cantallops, Cistella i Vilaran

El foc de l’Empordà segueix descontrolat amb tres focus de perill / {periodico}

2
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA / Figueres

Elconseller d'Interior,Felip Puig, ha confiat aquesta tarda en les bones perspectives climatològiques per poder aturar el virulent incendi que s'estén des de diumenge per l'Alt Empordà. El'conseller ha destacat tresfactors positius. En primer lloc, està previst un augment de leshumitats relatives, que aconseguiran el 70% al llarg de les properes hores; en segon lloc, es produirà undescens de les temperatures mitjanes d'uns 10 graus pel que fa a les que han marcat els termòmetres en els últims dies. I finalment, a aquests dos factors, s'uneix també unaabsència de vent de tramuntana. Una absència que s'allargarà "fins a les 10 del matí" de dimecres, segons ha confirmat Puig.

"No esperem que el foc entri en fase de control en les properes hores, però les inspeccions visuals són raonablement optimistes per veure si podem atacar en les hores que encara queden de llum els tres fronts que encara segueixen actius", ha dit el conseller.

Aquests grans focus se centraran durant la nit als nuclis de Terrades i Darnius (situats al nord i al sud, respectivament, de la zona de Boadella). Així mateix, els efectius dedicaran especials esforços a lluitar contra el foc a les localitats deCantallops, Cistella i Vilaran.

El perímetre de l'incendi és d'entre 65 i 70 quilòmetres, i la zona cremada és de 13.824 hectàrees de 17 municipis, segons ha informat el cos d'Agents Rurals. Aquests qualifiquen l'incendi de la Jonquera com el més gran dels últims 14 anys i de característiques molt semblades al del Pertús del 1986.

El conseller Puig ha recordat que entrebombers, personal de la Unitat Militar d'Emergències i equips d'extinció francesos hi ha unes 1.000 persones lluitant contra les flames. El responsable d'Interior ha explicat que s'ha reduït de 3.600 a 600 el nombre d'abonats afectats per talls de subministrament elèctric i ha assegurat que es col·locaran generadors per rebaixar encara més aquesta xifra. També ha confirmat que encara hi ha un miler de línies telefòniques fixes i uns 2.000 mòbils sense servei.

Les causes

Respecte a les carreteres, Puig ha destacat l'obertura de la N-2 i de l'AP-7 després dels incidents registrats aquest matí a causa d'un accident i a l'aparició d'algun petit focus als marges de l'autopista. El conseller ha considerat que encara és "prematur" demanar la declaració de zona catastròfica de la zona, ja que primer s'ha d'extingir el foc i valorar els danys. No obstant, ha recordat que és una competència dels ajuntaments i ha dit que el Govern donarà tot el seu suport als alcaldes.

El conseller ha tornat a insistir que els incendis de la Jonquera i de Portbou han estat causats per "negligències", ja que van començar als marges de les carreteres i tot apunta que es van iniciar a causa del llançament de burilles de cigarrets. Puig ha fet una crida perquè s'eradiqui aquesta pràctica, que tan mal ha causat i que a l'incendi de l'Alt Empordà ja ha segat quatre vides.

Notícies relacionades

Elministre de l'Interior,Jorge Fernández Díaz, també ha estat aquest dilluns al centre de control de l'incendi establert a Figueres. El ministre ha ofert la col·laboració delGovern als responsables de la Generalitat i ha defensat la necessitat de reformar el Codi Penal per establir penes més dures per als autors d'incendis.

l'incendi de la Jonquera