PROPOSTA DE NORMATIVA

Els municipis podran multar les negligències que facilitin la proliferació del mosquit tigre

Elaborada una ordenança tipus per sancionar als ciutadans responsables de dipòsits d'aigua estancada

2
Es llegeix en minuts

Elsajuntamentspodran multar els veïns que tinguin actituds irresponsables i afavoreixin la proliferació delmosquit tigre. La Comissió Interinstitucional per a la Prevenció i Control del Mosquit Tigre a Catalunya (amb participació de la Generalitat, diputacions i federacions de municipis) ha elaborat unaordenançatipus que cada municipi pot adaptar les seves necessitats i que inclou un apartat de sancions. Així, podran ser multats ciutadans negligents que, per exemple, tinguin recipients abandonats que es converteixin en vivers de l'espècie.

El text serveix per definir i donar un marc jurídic a les actuacions que poden emprendre els ajuntaments percombatre al mosquit tigre. Per exemple, regula el control d'espais públics com ara cementiris o clavegueram per evitar que l'insecte trobi un lloc idoni, ambaigua estancada, per reproduir-se. En l'apartat d'obligacions, la proposta d'ordenança recorda que totes les persones que siguin propietàries o titulars d'algun espai que pugui convertir-se, per deixadesa, en un focus de cria de mosquit tigre són les responsables d'evitar-ho.

Això implica, per exemple, que si el propietari d'un taller mecànic té pneumàtics a l'exterior, no els té coberts i s'hi creen acumulacions d'aigua --hàbitat ideal per al mosquit tigre--, estarà infringint l'ordenança municipal i se'l podrà multar. El mateix passa amb l'amo d'un hort amb una bassa descuidada o amb el d'un jardí que tingui plats sota les plantes i no s'encarregui de buidar l'aigua que permet que eclosionin els ous de l'insecte. L'import de les multes, segons siguin lleus, greus o molt greus, dependrà de cada municipi.

Ha vingut per quedar-se

Notícies relacionades

El director territorial de l'Agència de Salut Pública a Girona,Lluís Picart, afirma que ja és molt complicat evitar l'expansió del mosquit tigre i que, per tant, els esforços ara s'han de centrar a controlar la densitat de la població de l'insecte. Segons Picart, s'ha d'assumir que el mosquit tigre com un dels insectes molestos més i tenir clar que serà pràcticament impossible eradicar-lo. "No hi ha cap alarma sobre el mosquit tigre", afirma, i assegura que a Catalunya no s'ha donat cap cas --com sí que ha ha passat en altres països, com Itàlia o França-- que aquest insecte s'hagi convertit en transmissor de malalties entre persones.

La prevenció, detalla Picart, és la base per tenir sota control la població de mosquit tigre i evitar que es converteixi en un plaga, ja que això sí que podria suposar un risc per a la salut pública. La mesura més eficaç per combatre'l, continua Picart, és evitar que eclosionin els ous que pon l'exemplar adult. "El mosquit tigre és un insecte sobretot urbà, i és a les ciutats on hem d'impedir que trobi llocs on reproduir-se", va afirmar. Això implica sobretot eliminar els dipòsits d'aigua estancada, com poden ser gerros, plats sota les plantes o pneumàtics.