CONSELL SUSPÈS

Els rectors universitaris planten el ministre Wert i demanen reunir-se amb Rajoy

La negativa a debatre el reial decret de retallades, detonant de la protesta

El titular d'Educació mostra la seva "infinita sorpresa"

Sortida del ministre d’Educació, José Ignacio Wert, després de la reunió fallida amb els rectors de les universitats.

Sortida del ministre d’Educació, José Ignacio Wert, després de la reunió fallida amb els rectors de les universitats. / JUAN MANUEL PRATS

4
Es llegeix en minuts

Els rectors reunits a l'Assemblea ordinària de laConferència deRectorsd'UniversitatsEspanyoles (CRUE) han decidit aquest dimecres per unanimitat no anar a la reunió delConsell d'Universitats, presidit pelministre d'Educació,CulturaiEsport,José Ignacio Wert. A més, han demanat una reunió "urgent" amb elpresident delGovern,Mariano Rajoy.

En roda de premsa, els rectors han justificat la decisió davant la negativa del ministre de convocar un Consell Extraordinari per analitzar i debatre el reial decret de mesures urgents de racionalització de la despesa educativa i en vista que l'ordre del dia de la trobada ordinària d'aquest dimecres tampoc incloïa un punt referent a precs i preguntes en què poder abordar aquestes mesures.

Els problemes del país

Wert, per la seva part, ha manifestat la seva "infinita sorpresa" davant la plantada i ha afirmat que la decisió dels rectors  "porta a preguntar-se si són conscients de la naturalesa dels problemes d'aquest país". Amb tot, el ministre s'ha mostrat obert al diàleg, "no pas negociació", sobre el desenvolupament reglamentari de les mesures d'estalvi que afecten les universitats.

La presidenta de la CRUE irectora de laUniversitatdeMàlaga,Adelaida de la Calle, ha assegurat que és un dia "trist" i de "dolor" perquè les universitats "mai" s'han enfrontat a una situació com aquesta amb cap govern, independentment del seu color polític, i ha reclamat a Wert que "escolti i respecti" la comunitat universitària.

Assumptes de tràmit

En un comunicat, la CRUE explica que va reclamar al maig la convocatòria del Consell Extraordinari per debatre al voltant del reial decret "davant l'enorme preocupació que la seva aplicació produeix a les universitats", petició que ja havia formulat la pròpia presidenta de la institució i que tampoc havia estat atesa.

En el text, recolzat de forma unànime pels més de 60 rectors d'universitats públiques i privades assistents a la reunió, es recull que la CRUE va assistir amb sorpresa que el Consell convocat tingués caràcter ordinari i que en ell no figurés el punt central de la seva reivindicació però sí "diversos assumptes de tràmit", i que tampoc incorporés un apartat de precs i preguntes.

"Fins a l'últim moment"

Tot i així, la CRUE assegura que per buscar solucions en favor del "diàleg" i en virtut del "respecte mutu", les universitats van transmetre al Ministeri la seva voluntat d'assistir al Consell d'aquest dimecres si el ministre es comprometia públicament a convocar un altre conclave extraordinari en què abordar les mesures. No obstant, "davant del silenci" d'aquest, han decidit no assistir a la reunió d'aquest dimecres.

Els rectors han defensat que han intentat, "fins a l'últim moment", establir un diàleg amb el ministre --de fet, diversos membres de la CRUE s'han acostat a l'edifici en què s'anava a celebrar el Consell per exposar-li al mateix Wert la seva postura--, amb l'"únic" objectiu que adquirís el seu compromís de convocar una trobada extraordinària.

Amb aquest panorama, els rectors han sol·licitat una reunió "urgent" amb el president del Govern, Mariano Rajoy, una cosa que, segons ha recordat De la Calle, "no és res de nou" perquè els rectors han estat rebuts per altres presidents.

En aquest sentit, la responsable de la Universitat de Màlaga ha dit que els rectors necessiten dir al Govern que els claustres de les universitats espanyoles estan en contra de la regulació que fa de les taxes perquè "és el moment menys propici i les famílies ja estan patint un dur cop econòmic".

Les retallades

Aquesta havia de ser la primera reunió del titular d'Educació amb el Consell d'Universitats després que el Govern aprovés les mesures d'ajust en el sistema educatiu, amb què pretén un estalvi de 3.000 milions d'euros i sobre les quals la CRUE ja va mostrar al seu dia el seu malestar per conèixer el seu contingut una vegada autoritzat pel Consell de Ministres. El decret llei inclou l'augment de les taxes i regula la dedicació dels docents i la gestió financera de les universitats, i va ser aprovat pel Govern el 20 d'abril passat.

Notícies relacionades

La presidenta de la CRUE, Adelaida de la Calle, va assegurar en aquell moment que aquestes mesures "no milloren" el sistema universitari espanyol i va censurar els arguments defensats pel ministre per advertir de l'"insuficient treball de professors i estudiants per justificar el decret-llei". "No és un bon moment per canviar les regles del joc, apujant als estudiants les taxes, tant en primera com en segona i tercera matrícula", va dir.

El text estableix la reestructuració dels graus universitaris i l'eliminació d'aquells amb baixa demanda, permet a les comunitats elevar el cost de la primera matrícula fins a un 66%, incorpora un sistema punitiu per a les universitats que incompleixin els seus pressupostos i adapta el règim de dedicació del professorat universitari si compleix només amb la funció docent o investigadora o amb totes dues.