PRESTIGIÓS GUARDÓ

La filòsofa Martha Nussbaum, premi Príncep d'Astúries de ciències socials

Professora de la Universitat de Chicago, és coneguda pels seus assajos sobre filosofia antiga i per l'estudi de les emocions

Portada del llibre ’La terapia del deseo’ (2003).

Portada del llibre ’La terapia del deseo’ (2003). / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts

La filòsofa nord-americanaMartha Nussbaum, el treball de la qual gira al voltant de la filosofia del dret i l'ètica aplicada i el seu estudi de les emocions, ha estat guardonada avui a Oviedo amb elpremi Príncep d'Astúries de ciències socials 2012, han informat Efe fonts del jurat.

Nussbaum (Nova York, 1947), que ja havia estat qualificada ahir pel jurat encarregat d'adjudicar aquest guardó com a màxima favorita, s'ha imposat en les últimes votacions al sociòleg espanyol Manuel Castells i al demògraf italià Massimo Livi-Bacci.

A aquest premi, el segon que concedeix en aquesta edició la Fundació Príncep d'Astúries, s'hi havien presentat 27 candidatures de 14 països. Professora de la Universitat de Chicago, el seu pensament sobre la filosofia del dret i l'ètica aplicada, però sobretot és coneguda pels seus assajos sobre filosofia antiga i pel seu estudi de les emocions.

Procedent d'una família acomodada, el 1975 es va doctorar en Filosofia per la Universitat de Harvard, després d'estudiar art dramàtic i estudis clàssics a la Universitat de Nova York.

Col·laboradora d'Amartya Sen

Col·laboradora del premi Nobel d'Economia Amartya Sen en temes relacionats amb el desenvolupament i l'ètica, va impartir classes a Harvard i després a la Universitat de Brown (Rhode Island), des d'on va col·laborar amb diferents institucions acadèmiques.

Un dels seus llibres més rellevants ésLa fragilitat del bé: fortuna i ètica en la tragèdia i la filosofia grega(1995) que versa sobre l'ètica antiga, la va convertir en una reconeguda figura en l'àmbit de les ciències socials.

De la vintena d'obres que ha publicat, destaquen entre les més recentsLa terapia del deseo(2003),El conocimiento del amor(2005),El ocultamiento de lo humano(2006) oLas fronteras de la justicia(2007),El cultivo de la humanidadoCrear capacidades, totes dues del 2012.

Feminisme universalista

Nussbaum, que s'ha centrat també a defensar en la seva obra un feminisme universalista que sigui capaç de superar els límits del relativisme cultural, ha figurat com a candidata al premi Príncep d'Astúries de ciències socials en les edicions del 2008, el 2009 i el 2010.

Posseeix nombroses distincions i el setembre del 2005 les revistesForeign PolicyiProspectla van incloure entre els 100 intel·lectuals més influents del món.

Aquest guardó es concedeix a aquelles persones amb una tasca creadora o d'investigació que representi una contribució rellevant en benefici de la humanitat en els camps d'història, dret, lingüística, pedagogia, ciència política, psicologia, ètica, filosofia, geografia, economia, demografia i antropologia.

Precedents

Notícies relacionades

L'any passat va recaure en el científic Howard Gardner i, entre altres, està en possessió de l'antropòleg i assagista Julio Caro Baroja, els juristes Eduardo García de Enterría i Aurelio Menéndez, el psicòleg José Luis Pinillos, els economistes Enrique Fuentes Quintana, Juan Velarde i Paul Krugman, l'hispanista britànic Raymond Carr i l'expresidenta irlandesa Mary Robinson.

El premi està dotat amb cinquanta mil euros, l'escultura creada i donada expressament per Joan Miró per a aquests guardons i un diploma i una insígnia acreditatius.